Dve tretiny Rusov za Putina?

Ivan Drábek | 25.02.2012 16:09
Putin Foto: ,
Premiér a prezidentský kandidát Vladimir Putin, ktorého predvolebná kampaň vyvrcholila predvčerom na moskovskom štadióne, môže rátať o týždeň so ziskom 66 percent hlasov.
Šampanské si ruský premiér môže dať chladiť už na budúci víkend. Vladimir Putin vyhrá prezidentské voľby v prvú marcovú nedeľu a s oslavami nebude musieť ponižujúco čakať až na koniec mesiaca, naznačujú posledné prieskumy. Podľa nich favorit boja o Kremeľ môže rátať s podporou dvoch tretín hlasujúcich.

Sen Putinových odporcov, že štyria jeho protikandidáti získajú dohromady viac ako polovicu hlasov a vynútia si druhé kolo volieb, sa tak rozplýva.

„Šesťdesiatšesť percent za Putina je najpravdepodobnejší variant,“ zhrnul podľa portálu gazeta.ru výsledky prieskumu nezávislého centra Levada jeho šéf Lev Gudkov. Preferencie premiéra sa tak vracajú na úroveň spred decembrových parlamentných volieb, po ktorých prepukli búrlivé protesty proti ich zmanipulovaným výsledkom. Ešte v januári viaceré prieskumy naznačovali, že Putin v prvom kole neprekoná vytúženú métu päťdesiat percent hlasov.

Ak by k urnám prišli všetci oprávnení voliči, tak by favorit získal iba 43 až 46 percent. Keď sa však odrátajú tí, ktorí sa nechystajú voliť alebo sú nerozhodní, potom Putinovo skóre dosahuje až 66 percent. Jeho najsilnejší protikandidát, komunista Gennadij Ziuganov, beznádejne zaostáva. Podľa centra Levada sa mu chystá odovzdať hlas iba 15 percent opýtaných.

„Po parlamentných voľbách mali veľký ohlas protestné akcie, čo znížilo Putinovu podporu. Tohto vplyvu sa teraz zbavuje,“ cituje Gudkova gazeta.ru. Prieskum tiež ukázal pokles podpory protestov proti falšovaniu volieb z decembrových 44 na terajších 38 percent. Pochybnosti o čistote prezidentských volieb má stále 35 percent Rusov, 44 percent je však presvedčených, že voľby budú čestné.

Politológovia podobný vývoj predpokladali. Pouličné protesty mnohých vystrašili. Masové protivládne mítingy vo veľkých mestách mobilizovali konzervatívny vidiek, ktorý sa obáva nepokojov a nestability.

Poslednú predvolebnú masovú akciu za čestné voľby chystajú aktivisti na nedeľu, keď by niekoľko desiatok tisíc Moskovčanov malo utvoriť živú reťaz okolo centra ruskej metropoly.

Demonštrácie sa očakávajú aj po voľbách. Podľa analytikov by však boli oveľa ostrejšie, keby Putin len tesne prekonal latku. Protestujúci by potom rozhodujúce percento či dve s veľkou pravdepodobnosťou označili za „ukradnuté“ a druhé kolo volieb by sa mohli pokúsiť vynútiť si v uliciach.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ