Putin vyhral prezidentské voľby už v prvom kole

ČTK, SITA | 03.03.2012 20:55, aktualizované: 
Rusko, Putin, voľby Foto:
Ruský premiér a favorit prezidentských volieb Vladimir Putin vhadzuje volebný lístok do urny.
Ruský premiér Vladimir Putin bol podľa prvých povolebných odhadov zvolený za nového prezidenta na najbližších šesť rokov.

V centre Moskvy vzápätí začala prokremeľská mládež oslavovať víťazstvo svojho favorita. Centrum metropoly už v predstihu ovládli mohutné policajné sily, odhodlané zabrániť protestom. Putin už ohlásil svoje víťazstvo. „Vyhrali jsme v čestnom a otvorenom boji… Vďaka podpore drvivej väčšiny voličov sme dosiahli čisté víťazstvo,“ zdôraznil Putin pred davmi svojich prívržencov pred moskovským Kremľom, kým dav viac ako 100 000 ľudí skandoval „Putin, Putin!“

Podľa Putina nešlo len o voľby, ale aj o dôležitú skúšku celého národa z politickej zrelosti, samostatnosti a nezávislosti. „Dokázali sme, že skutočne nám nikto nemôže nič vnútiť!“ zdôraznil. Rusi podľa neho odmietli všetky provokácie a pokusy „zničiť ruskú štátnosť a uzurpovať moc“. Takéto scenáre nemajú šancu uspieť, dodal v narážke na vlnu protestov, ktorá sa zdvihla po decembrových parlamentných voľbách.

Putin získal 63,97 percenta hlasov. Potvrdzujú to predbežné volebné výsledky, ktoré zverejnili v pondelok ráno po zrátaní hlasov z 98,47 percenta volebných miestností. Na ďalších dvoch miestach sa podľa nich umiestnili šéf ruskej komunistickej strany Gennadij Zjuganov so ziskom 17,18 percenta a miliardár Michail Prochorov so 7,7 percenta hlasov.

V prípade Prochorova je to považované za prelomový úspech vzhľadom na skutočnosť, že svoj úmysel kandidovať oznámil iba koncom minulého roka. Ultranacionalistovi Vladimirovi Žirinovskému, ktorý kandidoval už po piaty raz, dalo hlas 6,24 percenta voličov a ďalších 3,84 percenta podporilo bývalého predsedu hornej komory ruského parlamentu Sergeja Mironova. Celková volebná účasť podľa predbežných výsledkov dosiahla 64 percent.

Hackeri zaútočili na stránku ústrednej volebnej komisie

Internetoví piráti sa v nedeľu počas prebiehajúcich vo­lieb v Rusku pokúsili vyradiť z prevádzky stránku tamojšej ústrednej volebnej komisie (CIKRF). S odvolaním sa na zástupcu jej šéfa Leonida Ivleva o tom informovala tlačová agentúra RIA Novosti. Útok bol podľa neho „dlhotrvajúci“ a „rozsiahly“, nepoškodil však server komisie.

Ivlev nešpecifikoval, akým spôsobom chceli hackeri ich web odstaviť. Pravdepodobne však použili metódu takzvaného DDoS, teda zasielania obrovského množstva požiadaviek na pripojenie, čím server komisie zahltili a dočasne znefunkčnili. „Pokračujeme v zbieraní údajov zo všetkých volebných okrskov,“ ubezpečil Ivlev s tým, že útok by nemal ohroziť spočítavanie hlasov.

Volebná účasť bola rekordná. Na snímke volička... Foto: TASR
Rusko, voľby Volebná účasť bola rekordná. Na snímke volička vhadzuje lístok do urny vo volebnej miestnosti na okraji Novosibirska.

Opozícia hlásila tisíce sťažností, úrady to popierali

Podľa opozície boli voľby nepoctivé, ako svedčia tisícky správ o údajných preš­lapoch pri urnách, tak i skutočnosť, že kritici Kremľa neboli k voľbám vôbec pripustení a štátnej televízie na obrazovke ukazovali hlavne Putina. O legitímnosti nového prezidenta vraj nemôže byť ani reči.

„Ako kandidát nemôžem tieto voľby nazvať ani čestnými, ani spravodlivými, ani úctyhodným,“ vyhlásil pred novinármi Zjuganov, ktorý vedie druhú najsilnejšiu stranu v krajine. „Neuznávame tieto voľby, považujeme ich za nelegitímne a ne­čestné.“

Naopak podľa vládneho tábora boli voľby „najpoctivejšie“ v ruských dejinách a ukázali, že za súčasným premiérom stále stojí väčšina Rusov. Ústredná volebná komisia vraj dostala len 86 sťažností, vládna strana Jednotné Rusko označila hlasovanie za „ukážkové“ i pre ďalšie krajiny.

Rusi šiestykrát volili svojho prezidenta, prvýkrát na šesť rokov namiesto doterajších štyroch. Putin už Rusku vládol ako prezident v rokoch 2000 až 2008, než sa z ústavných dôvodov musel presunúť „len“ do čela vlády. Málokto síce pochybuje, že sa do Kremľa nevráti, ale vzhľadom k vlne protestov je možná otázka, či sa udrží v kresle celých šesť rokov. Pred voľbami favorit burcoval svojich voličov z radov žien, penzistov a štátnych zamestnancov strašením pred návratom do chaosu 90. rokov a sľuboval reformy systému, ktorý 12 rokov tvoril. V závere kampane mu prieskumy sľubovali okolo 60 percent hlasov.

Ale aj opozícia sa snažila zmobilizovať voličov nespokojných s pomermi. Pár hodín pred koncom hlasovania účasť predčila decembrové parlamentné voľby, ktorých výsledky kritici napádali ako zmanipulované.

Voľby aj teraz sprevádzali sťažnosti na tisíce údajných prešľapov. Podľa úradov sa však hlasovalo v pokoji a bez excesov, pokusy o spochybnenie legitimity nového prezidenta vraj boli nachystané vopred. Vážnejšie nezrovnalosti počas hlasovania doteraz nezaznamenali ani zahraniční pozorovatelia.

Ale podľa kritikov režimu sa vraj falšovanie odohrávalo hlavne až pri prepisovaní výsledkov za zatvorenými dverami, mimo dohľadu kamier, ktoré nechal Putin nainštalovať pri volebných schránkach.

Ukrajinské demonštrantky sa snažili zobrať urnu... Foto: SITA, AP
Rusko, voľby Ukrajinské demonštrantky sa snažili zobrať urnu s volebným lístkom hlavného favorita volieb Vladimira Putina.

Nad pokojom bdelo asi 400 000 strážcov poriadku. Napriek tomu sa ukrajinské feministky postarali o škandál. „Putin je zlodej!“ skandovali tri polonahé dievčatá pri urne, do ktorej krátko pred tým vhodil svoj hlasovací lístok favorit volieb Putin. Urnu s jeho volebným lístkom sa dokonca pokúsili ukradnúť, polícia im v tom ale zabránila. Ženy si svoje transparenty nepriniesli v rukách, ale mali ich priamo na svojej hrudi. „Kradnem pre Putina,“ znel nápis na prsiach jednej z nich. „Kremeľské potkany,“ napísala si fixkou na telo ďalšia demonštrantka. Ženy už vypočúvala polícia, zatiaľ ale neinformovala, či voči nim vznesie obvinenie.

Putin vládne dlhšie ako Mária Terézia, sťažuje sa volič

„Jasné, že sme hlasovali za Putina,“ hovorí v Moskve skupinka pánov v najlepších rokoch a uťahuje si zo svojho kamaráta, ktorý ako „starý komunista“ volil Gennadija Ziuganova, večne druhého vyzývateľa režimu. Vraj je lepší „starý chytrák ako starý hlupák“.

„Samozrejme,že sme hlasovali za Putina, ako celá moja rodina,“ odpovedá aj štyridsaťdeväťročná Jelena. Favoritovi dôveruje i dvojica dôchodkyň, ktoré si neželajú prezradiť ani svoje meno.
Druhá strana o sebe dáva menej vedieť. „Pre koho som hlasoval, je moja vec,“ znie dosť častá odpoveď z úst strednej a mladšej generácie.

„Putin samozrejme zase vyhrá,“ pripúšťa pätdesiatnik Sergej, ale rozhorčene dodáva, že „tak dlho nevládla snáď ani Mária Terézia“. Vraj si Rusi zapamätajú silného muža režimu rovnako ako Česi rakúsku cisárovnú, ale pochybuje, že by krajania raz na svojho vládcu spomínali tak dobre ako Stredoeurópania na panovníčku z habsburského do­mu.