Izrael už rozhodol o útoku na Irán

Boris Latta | 07.03.2012 07:58
Irán, Mahmúd Ahmadínedžád, jadrové zbrane, urán Foto:
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v jednom z objektov na obohacovanie uránu.
Zaútočiť na Irán treba čo najskôr, vyhlásil bez škrupúľ izraelský premiér Benjamin Netanjahu na pondelkovom stretnutí s lobistami z americko-izraelského výboru pre spoločenské kontakty (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC). Len niekoľko hodín po tom, čo v Bielom dome ubezpečoval prezidenta USA Baracka Obamu, že v Jeruzaleme ešte v tomto smere nepadlo rozhodnutie.

„Neznamená to však, že v budúcnosti nerátame s vojenským scenárom,“ citujú premiéra Netanjahua noviny Haaretz. V tejto súvislosti šéf kabinetu nezabudol Obamovi pripomenúť „právo Izraela na preventívny úder s cieľom chrániť životy jeho obyvateľov“.

Aj americkí spravodajcovia sú presvedčení, že o útoku na Irán je už rozhodnuté. Informovala o tom izraelská televízia Kanál 2. „Úderu môže zabrániť už iba významná zmena v postojoch Teheránu k jeho jadrovému programu,“ povedal televízii nemenovaný zástupca americkej rozviedky. Zároveň varoval, že prípadný „útok sa rovná samovražde“.

Ani po rokovaniach Obama – Netanjahu vo Washingtone zo začiatku týždňa sa tak situácia nemení: USA a Izrael sa rozchádzajú v postoji k vojenskému riešeniu tzv. iránskeho problému. Washington upozorňuje spojenca na Blízkom východe hlavne na možnosť, že jeho prípadný útok na iránske jadrové zariadenia by mohol mať vážne dôsledky v celej oblasti a môže vyvolať nový globálny konflikt. Tlak „ulice“ by vraj mohol zapojiť aj ďalšie arabské štáty. Podľa Američanov výsledkom budú nové preteky v jadrovom zbrojení. Washington preto ponúka diplomatické riešenie, s ktorým súhlasí Rusko, ale aj Čína.

Západ sa neprestáva obávať, že Teherán chce vyrobiť atómovú bombu. Iránci to však popierajú s tým, že ich národný jadrový program je výlučne mierový a jeho cieľom je využitie v energetike, zdravotníctve a výskume. Aby Teherán presvedčil svet o svojich cieľoch, povolil v utorok inšpektorom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštíviť vojenskú základňu a zároveň výskumné jadrové pracovisko v Párčíne. Aj keď to vyplýva zo Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ktorú podpísal aj Irán, vojenské zariadenia, v ktorých sa nepotvrdili nukleárne aktivity, sú z tejto povinnosti vyňaté a vstup do ich areálu závisí od dohody s príslušnou krajinou.

Otázkou však ostáva, či práve utorkové rozhodnutie Teheránu vpustiť do Párčínu inšpektorov MAAE bude pre Izrael tou „významnou zmenou“, o ktorej hovoril predstaviteľ americkej rozviedky. V súvislosti s najnovším „ústretovým“ krokom Iránu agentúra Reuters pripomína, že inšpektori MAAE už v roku 2005 navštívili základňu, ale nevideli miestnosť, v ktorej sa podľa nich konajú pokusné výbuchy. Jukija Amano, šéf agentúry so sídlom vo Viedni, v pondelok oznámil, že má informácie naznačujúce „aktivity“ v iránskom vojenskom komplexe. „Vieme o nejakých aktivitách v Párčíne, a preto si myslíme, že je lepšie ísť tam skôr než neskôr,“ povedal Amano novinárom.