Breivik chcel expremiérke odrezať hlavu nožom a nafilmovať to

ČTK, SITA | 19.04.2012 11:33, aktualizované: 
Anders Breivik Foto:
Anders Breivik počas štvrtého dňa pojednávania hovoril o prípravách na útok.
Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik chcel vlani v lete zavraždiť všetkých približne 560 ľudí na ostrove Utöya. "Cieľom nebolo zabiť 69 ľudí, cieľom bolo zabiť všetkých," vyhlásil Breivik podľa agentúry DPA pred súdom v Osle.

Najlákavejším terčom pre neho bola niekdajšia socialistická premiérka Gro Harlemová Brundtlandová, tej chcel odrezať hlavu nožom a nafilmovať to. V osudný deň Brundtlandová navštívila ostrov Utöya len niekoľko hodín pred masakrom.

Ďalším na rade bol šéf socialistickej mládeže Eskil Pedersen, tvrdí Breivik. Ostatných, ktorí boli na ostrove, chcel vydesiť a so zbraňou v ruke nahnať do vody. „Dúfal som, že sa utopia,“ uviedol masový vrah o masakri, ktorý vraj pôvodne chcel nafilmovať, ale nepodarilo sa mu to, pretože si nemohol kúpiť iPhone.

Vyhostili údajnú Breivikovu nemeckú priateľku

Nórske úrady potvrdili vyhostenie Nemky, ktorá prišla do Osla s cieľom zúčastniť sa na procese s Andersom Breivikom.

Nemenovaná mladá žena, ktorá priletela do nórskej metropoly v nedeľu zo Stuttgartu, údajne bola jeho priateľkou a sľúbila mu, že za ním príde do súdnej siene. Nórske úrady ju však zadržali v pondelok pred budovou súdu a 24 hodín ponechali vo väzbe.

Podľa ich informácií išlo o niekoľkokrát trestanú ženu, ktorú v utorok po výsluchu prepravili na letisko a poslali domov. Ešte predtým však stihla tamojším médiám potvrdiť, že si s 33-ročným samozvaným bojovníkom proti multikulturalizmu dopisovala a dohodli sa na jej príchode do Osla.

Vraždenie pripravoval dlhými hodinami hrania World of Warcraft

Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik vraj nečakal, že sa mu po bombovom atentáte na vládne úrady v centre Osla vlani 22. júla podarí z metropoly nepozorovane uniknúť. Hraním počítačových hier sa pripravoval na prestrelku s políciou a svoje šance na prežitie odhadoval na menej ako päť percent. Obžalovaný to uviedol pred súdom v nórskej metropole, kde proces s Breivikom pokračuje už štvrtý deň.

Atentátnik vyhlásil, že očakával stret s ozbrojenou políciou, keď po explózii, ktorá si vyžiadala osem mŕtvych, odchádzal z Osla k neďalekému ostrovu Utöya. Cestou však Breivika nikto nezastavil a obžalovaný na ostrove pozabíjal 69 členov letného tábora mládežníckeho krídla sociálnodemokra­tickej strany.

Breivik už skôr vypovedal, že od leta 2006 hral rok nepretržite počítačovú hru World of Warcraft. Trávil pri nej 16 hodín denne vo svojej izbe v domove svojej matky.

Štvrtkové pojed­návanie sa zaoberá Breivikovým životom od roku 2006 až po júlové atentáty. Obžaloba sa Breivika vypytuje predovšetkým na to, ako útoky plánoval a ako si zaobstaral zbrane.

Atentátnik sa k svojim činom pred súdom priznal, vinu ale odmietol. Tvrdí, že konal v sebaobrane, aby ochránil Nórsko a celú Európu pred islamizáciou a imigráciou.

Breivik vynechal podrav s predpaženou pravicou

Breivik vo štvrtok po prvýkrát od pondelka vynechal svoj extrémistický pozdrav so zdvihnutou pravou päsťou. Gesto urážalo predovšetkým pozostalých po útokoch, ktorí prostredníctvom advokátov v stredu požiadali tím Breivikových obhajcov, aby ich klient od pozdravu do budúcna upustil.

Od pondelka do stredy Breivik začínal každý deň na súde svojím vlastným ultrapravicovým pozdravom, pri ktorom předpažil pravicu so zaťatou päsťou. To vyvolalo rozhorčenie príbuzných obetí a preživších, z ktorých niektorí vyzývali, aby atentátnikovi z tohto dôvodu neboli na súde snímané putá.

„Cítime sa pošliapavaní. Pozdrav vyjadruje absolútnu neúctu k obetiam a príbuzným,“ uviedol v denníku Bergens Tidende vodca podpornej skupiny pre preživších útokovTrond Blattmann. „Breivik sa so svojím pozdravom obracia čiastočne k pozostalým. To pôsobí zvlášť provokatívne a bolestivo,“ dodal Blattmann. Skupina vyjadrila presvedčenie, že by predsedníčka senátu mala obžalovanému pozdrav zakázať.

Breivikov obhajca Geir Lippestad oznámil, že obhajoba so svojím klientom o tom v stredu hovorila a odporučila mu s týmto gestom skoncovať. To ale Breivik odmietol, povedal denníku Verdens Gang atentátníkov obhajca Odd Ivar Groń. Napriek tomu obžalovaný pozdrav vynechal.

Breivik sa zmieneným pozdravom prezentoval prvýkrát 6. februára pri jednej zo schôdzok s advokátmi vo väznici Ila. Lippestad vtedy povedal, že sa jedná o vopred pripravené „extrémistické pravicové gesto“.

Vo svojom 1500 stránkovom manifeste, ktorý krátko pred útokmi rozoslal na viac než tisícku mailových adries, Breivik píše, že ide o „vojenský pozdrav templárskych rytierov“ a že zovretá päsť reprezentuje „silu, česť a nenávisť k marxistickým tyranom v Európe“. Upozorňuje tiež, že sa pozdrav nemá pliesť s nacistickým či rímskym pozdravom, pri ktorých je dlaň otvorená.

Obžalovaný sa považuje za templárskeho rytiera, ktorý spasí Nórsko pred multikulturalizmom a prenikajúcim islamizmom. Podľa nórskeho historika Nikolaie Brandala si pravicový extrémista chce svojim pozdravom vytvoriť vlastnú „obchodnú značku“.