Útok na Irán by mohli podporiť aj iné štáty, tvrdí šéf izraelskej armády

ČTK | 26.04.2012 21:13
K prípadnému ozbrojenému útoku na Irán je pripravená nielen izraelská armáda, ale aj "iné sily". Vyhlásil to šéf izraelskej armády Benny Gantz.

Podľa agentúry AP ide o zatiaľ najzreteľnejší náznak, že uvažovaný vojenský úder Izraela na Irán podporujú aj niektoré ďalšie štáty.

Izraelská armáda je podľa Gantza na „potenciálny útok“ proti iránskym jadrovým zariadeniam pripravená. „Naše ozbrojené sily sú pripravené. Nielen naše sily, ale aj iné sily,“ povedal generál. Ktorá krajina by bola ochotná izraelský úder podporiť, nespresnil.

Izrael opakovane vyhlasuje, že Iránu nedovolí získať jadrovú zbraň. Odkazuje pritom na zámer Teheránu zničiť židovský štát, na podporu, ktorú Irán poskytuje extrémistom, a na vývoj rakiet schopných zasiahnuť Izrael. Teherán tvrdí, že jeho jadrový výskum je orientovaný mierovo.

Gantz je presvedčený o tom, že Teherán sa snaží o atómovú bombu, ale dúfa, že pod medzinárodným tlakom od tohto úsilia upustí. Nástrojom nátlaku na Irán sú pritom podľa neho hlavne medzinárodné sankcie a hrozba vojenského útoku.