Grécki policajti volili neonacistov, Atény čakajú zrejme ďalšie voľby

ČTK | 12.05.2012 21:13
Grécko, Venizelos, Papulias Foto:
Grécky líder socialistického hnutia PASOK Evangelos Venizelos (vľavo) na stretnutí s gréckym prezidentom Karolosom Papuliasom v Aténach. Venizelos vrátil prezidentovi mandát na zostavenie koaličnej vlády, keďže aj politické rokovania pod jeho vedením skončili neúspechom.
Grécky prezident Karolos Papulias pozval na nedeľu lídrov strán k poslednému pokusu dosiahnuť dohodu o zostavení koaličného kabinetu. Ak neuspeje, musia byť vypísané nové voľby. Radikálna ľavicová strana SYRIZA však krátko pot om oznámila, že do nedeľného rokovania pôjde z nezmenenej pozície.

Aktuálne prieskumy v sobotu potvrdili, že SYRIZA by v prípadných opakovaných voľbách zvíťazila, ale jej náskok nad doterajšími vládnymi stranami sa stenčuje.

Prezident pozvaním šéfov strán, ktoré sa pred týždňom dostali do parlamentu, reagoval na rozhodnutie vodcu gréckych socialistov (PASOK) Evangelos Venizelos, ktorý mu vrátil mandát na zostavenie novej vlády, keď ani on neuspel v rozhovoroch s potenciálnymi koaličnými partnermi.

Úrad hlavy štátu uviedol, že sa prezident najskôr stretne o 11:00 stredo­európskeho času so šéfmi troch strán, ktoré vo voľbách, ktoré skončili v podstate patom, dostali najviac hlasov. Okrem PASOK ide o konzervatívny Novú demokraciu (ND) a radikálnu stranu SYRIZA, ktorá skončila vo voľbách ako druhá. Následne sa Papulias osobitne stretne so šéfmi štyroch ďalších strán, ktoré sa dostali do parlamentu.

Ľavicoví radikáli avizovali, že neustúpia

Hovorca ľavicových radikálov však po oznámení prezidenta o nedeľných rokovaniach zopakoval, že SYRIZA sa nebude podieľať na žiadnej koaličnej vláde, ktorá by mala za úlohu zmierniť rozpočtové škrty za podmienku udržania zadlženého Grécka v eurozóne. Vzhľadom na toto neústupčivé stanovisko sa zdajú byť ďalšie predčasné voľby neodvratné.

Venizelos bol už tretím najvyšším predstaviteľom niektorej z gréckych strán, ktoré sa pokúšali nájsť koaličného partnera po tom, čo voľby minulú nedeľu nedali žiadnej zo strán dostatočný počet hlasov na zostavenie vlády.

Od dvoch do tej doby hlavných strán – PASOK a ND – sa odchýlili voliči nespokojní so spôsobom, akým sa ich politickí predstavitelia pokúšajú zvládnuť vážnu finančnú krízu. Oleja do ohňa voličského hnevu priliali aj dva roky tvrdých úsporných opatrení, ktoré zavádzali v krajine výmenou za miliardy eur medzinárodných záchranných pôžičiek.

Až polovica gréckych policajtov volila neonacistov

Situácia v Grécku posilňuje špekulácie, že krajina opustí eurozónu. Na kolená krajinu dostala neschopnosť splácať zahraničné dlhy, ktoré dosiahli 160 percent hrubého domáceho produktu. Nezamestnanosť sa približuje k 22 percentám.

Nedeľných volieb sa nezúčastnilo 35 percent voličov. Medzi nimi je aj veľa mladých ľudí, ktorí pri päťdesiatpercentnej nezamestnanosti medzi osobami mladšími ako 25 rokov hľadajú zamestnanie v zahraničí a krajinu opúšťajú. Hlasovanie tiež priviedlo do parlamentu neonacistov zo Zlatého úsvitu, ktorí dostali skoro sedem percent hlasov. Podľa serveru denníka To Vima extrémistov volila polovica policajtov, ktorí hlasovali vo vyhradených volebných obvodoch.

V sobotu zverejnili nový prieskum verejnej mienky agentúry Metron Analysis. Potvrdil, že víťazom prípadných opakovaných volieb by sa stala so ziskom 25,5 percenta hlasov SYRIZA, čo je o deväť percent viac než získala vo voľbách pred týždňom, ale predchádzajúci prieskum jej sľuboval dokonca 27,7 percenta.

Oproti predchádzajúcemu prieskumu podpora stranám odmietajúcim úsporný program dohodnutý s EÚ aj celkovo klesol. Podpora ultranacionalis­tickej strane Zlatý úsvit sa z volebných siedmich percent stenčila na 4,7 percenta. Na zotrvanie v parlamente jej ale stačia tri percentá.

Naopak mierne sa zotavujú obe hlavné strany presadzujúce rozpočtové škrty. Nová demokracia oproti predchádzajúcemu prieskumu postúpila z 20,3 percenta na 21,7 percenta a PASOK poskočil z 12,6 na 14,6 percenta. Podľa prieskumu agentúry Kappa by Nová demokracia dostala 18,1 percenta, ale SYRIZA len 20,5 percenta, čo každopádne potvrdzuje, že situácia sa vyrovnáva.

Podľa prieskumu Metron je šéf SYRIZA Tsipras pre Grékov najvhodnejším kandidátom na premiéra. Vo funkcii by ho rado videlo 19 percent občanov, šéfa Nové demokracie Antonisa Samarasa 14 percent a Venizelosa 11 percent. 78,1 percenta Grékov sa tiež vyslovili za to, aby nová vláda za každú cenu udržala krajinu v eurozóne.