Merkelovej CDU utrpela na západe Nemecka historický volebný debakel

ČTK | 13.05.2012 20:30
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Jasným víťazstvom sociálnych demokratov (SPD) a historicky najhorším výsledkom pre kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej sa skončili podľa priebežných výsledkov voľby v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severnom Porýní-Vestfálsku. Neúspech v ostro sledovanom hlasovaní na západe Nemecka je pre Merkelovú zlou správou pred celoštátnymi voľbami v budúcom roku.

Hlasovanie v Severnom Porýní-Vestfálsku je vzhľadom na viac ako 13 miliónom tamojších voličov tradične vnímané ako „malé nemecké voľby“, ktorých výsledok v minulosti už niekoľkokrát predznamenal politické zmeny v Berlíne. Koniec vlády ako v roku 2005 sa síce neočakáva, agentúra DPA však v prvom komentári píše o „volebnom fiasku, aké Merkelová dlho nezažila“. Podľa serveru Spiegel Online tento prepad „privádza kancelárku do úzkych“ a ďalšie spravodajské portály výsledok komentujú stručným konštatovaním „debakel CDU“.

Najsilnejšia vládna strana dostala podľa priebežných výsledkov zverejnených vo verejnoprávnej televízií ARD v Severnom Porýní-Vestfálsku 26,3 percenta hlasov, čo je o viac ako osem percent menej ako pri posledných regionálnych voľbách v roku 2010. Šéf tamojších kresťanských demokratov a nemecký minister životného prostredia Norbert Röttgen, často označovaný ako „korunný princ Merkelovej“, okamžite po zverejnení prvých odhadov oznámil svoju rezignáciu na vedenie krajin­skej CDU.

Staronovú premiérkou Severného Porýnia-Vestfálska bude Hannelore Kraftová, ktorej SPD získala podľa priebežných výsledkov 39 percent hlasov. Koalíciu podľa všetkých predpokladov znovu vytvorí so Zelenými, ktorí dostali 11,5 percenta, čo obom stranám tentoraz stačí na zloženie väčšinovej koalície. Posledné dva roky vládli obe zoskupenia na západe Nemecka ako menšinová koalícia. Na celoštátnej úrovni sú SPD aj Zelení v opozícii a v parlamentných voľbách v budúcom roku sa chcú usilovať o návrat k moci.

Do düsseldorfského krajinského snemu sa prvýkrát prebojovala Nemecká pirátska strana, ktorá dostala priebežných 7,7 percenta hlasov. Piráti tak zasadnú už do štvrtého regionálneho parlamentu v Nemecku. Ešte o niečo lepší výsledok zaznamenal koaličný partner CDU v nemeckej vláde, liberálna FDP, pre ktorú to na rozdiel od kancelárkinej strany znamená výrazný úspech a potvrdenie „zmŕtvychvstania“ po sérii volebných nezdarov v niekoľkých posledných krajinských hlasovaniach.