Katolícki biskupi lobovali u politikov

Ingrid Drozdíková | 13.05.2010 23:00
Cirkev, Pápež Foto:
Ilustračné foto
Katolícki biskupi skončili šnúru predvolebných rokovaní s ôsmimi politickými stranami, na ktorých sa snažili presvedčiť o dôležitosti cirkevnej agendy. Podľa hovorcu konferencie biskupov Jozefa Kováčika témou stretnutí boli témy, z pohľadu cirkvi dôležité pre spoločnosť, ktoré by mali byť presadzované v novom parlamente.

„Zmluvy so Svätou stolicou, zrovnoprávnenie štátneho a cirkevného školstva, financovanie sociálnych služieb a tiež naša stabilná téma úcta k životu,“ vyrátal Kováčik. Na tom, že lobovali za svoju agendu, nevidí nič zlé. „Ak sa rokuje, je zle, ak sa nerokuje, je tiež zle,“ podotkol hovorca.

„Týmito stretnutiami sa konferencia snaží demonštrovať privilegovanú pozíciu vo verejnom živote na Slovensku, pozíciu ktorú jej vytvorili samotní politici,“ komentoval sociológ Miroslav Tížik. Naopak, podľa politologičky Lucie Greškovej z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví sa cirkev napríklad v Španielsku či USA aktívne zapája do predvolebnej kampane. „Cirkev musí robiť politiku, pokiaľ ide o hodnotové a morálne otázky a práve voľby sú o výbere hodnôt na najbližšie obdobie,“ povedala Grešková.

Rozporné reakcie vo verejnosti vyvolávajú témy ako zmluva s Vatikánom, zákaz interrupcií, ktoré katolícka cirkev presadzuje. Pre zmluvu sa dokonca predčasne rozpadla druhá Dzurindova vláda. Biskupi sa na začiatku tejto vlády a premiérom dohodli, že ich nebudú otvárať. Analytik Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár si myslí, že sa im to vypomstilo. „Cirkev viac za tejto vlády stratila ako získala,“ povedal. Vďaka novým zákonom sa totiž zhoršilo financovanie cirkevných škôl a sociálnych zariadení.

Z oslovených strán stretnutie priznala len SMK, Most a SaS. Z tém, ktoré navrhuje konferencia, by SMK bola ochotná presadzovať Vatikánsku zmluvu, ale až po rokovaniach. Most si zase vie predstaviť určité úpravy „v oblasti majetkovo-právnych vzťahov osôb rovnakého pohlavia“.

Evanjelická cirkev podobnú sériu stretnutí neabsolvovala. Pavol Delinga, generálny dozorca evanjelickej cirkvi, si myslí, že by to nebolo účelné a pre cirkev ani dôstojné. Sociológ Tížik vysvetľuje, že akcie katolíckych biskupov sú mocenským gestom, ktoré si menšie cirkvi nemôžu dovoliť, lebo by ich to diskreditovalo.

Katolícka cirkev sa podľa neho sama pasuje do pozície základnej morálnej autority. „Už aj vyhlásením, že vo väčšine strán sú prítomní katolíci a cirkev politickú činnosť v cirkvi prenecháva laikom, deklaruje, že je to práve ona, kto chce usmerňovať politický život v krajine, nie voliči. Akoby tým naznačila, že je to cirkev, ktorá vyberá poslancov do parlamentu,“ povedal Tížik.

Katolícka cirkev pred voľbami vydáva pastierske listy, v ktorých vyzýva ľudí voliť. V každom naznačuje odporúčanie, aký typ strany voliť. Tému tohto volebného listu ešte zvažuje. Môže sa ňou stať aj homosexualita. Túto sobotu totiž katolícke Združenie pre ochranu rodiny chystá v Bratislave demonštráciu proti homosexualite. „Naši veriaci sú zvyknutí na voľby, nevidíme dôvody, aby sme ich vyzývali voliť. Nepotrebujeme vydávať pastierske listy,“ podotkol Delinga.