Fica pobúrili nálepky vyzývajúce ľudí, aby nevolili SDĽ

ČTK | 11.06.2010 18:20, aktualizované: 
Predseda Smeru Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico s nálepkou vyzývajúcou ľudí, aby nevolili SDĽ.
Premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico deň pred parlamentnými voľbami svojich súperov obvinil, že proti jeho strane vedú nelegálnu kampaň. Tvrdil, že sa objavili státisíce listov s jeho sfalšovaným podpisom a nálepky so zneužitým logom Smeru, za ktorými podľa neho stojí mimoparlamentná SDĽ, o ktorej Fico tvrdil, že je financovaná pravicovou opozíciou. Opozícia i SDĽ odmietli, že by si počínali nefér.

Predseda vlády vystúpil pred médiami v čase, keď prieskumy verejnej mienky potvrdili výraznejší pokles preferencií jeho strany. Urobil tak po tom, čo sa v médiách objavila nahrávka o spornom financovaní Smeru, na ktorej bol zaznamenaný hlas podobný Ficovmu.

„Prebieha absolútne nelegálna volebná kampaň, ktorá je orientovaná na škandalizáciu jedného politického subjektu, ktorý tvorí základ vládnej koalície,“ povedal Fico. Dodal, že niečo podobné podľa neho nemá v demokratických krajinách obdobu.

„Je neúnosné a neprijateľné, aby premiér Slovenskej republiky označoval Slovensko za nedemokratickú krajinu, v ktorej sa vedie nelegálna kampaň,“ reagovala volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová. Dodala, že podľa nej počas kampane k žiadnemu porušeniu zákona nedošlo a že SDKÚ bude naďalej viesť pozitívnu kampaň.

Fico tvrdil, že že mimoparlamentná strana SDĽ rozposiela v jeho mene asi 300 000 listov s hlavičkou Smeru-SD a jeho sfalšovaným podpisom, ktoré vyzývajú na podporu SDĽ. Listy boli podľa neho zaslané z českej adresy. Strana podala vo štvrtok pre údajný podvrh trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

Upozornil tiež na nálepky s logom Smeru vyzývajúce, aby ľudia nevolili SDĽ. „Takýchto nálepiek je pripravených podľa agentúr, ktoré sme kontaktovali, 300 000,“ povedal Fico. Dodal, že do ranných hodín ich budú na celom Slovensku lepiť na autá aktivisti SDĽ. Premiér odmietol, že by Smer s touto akciou mal niečo spoločné a tvrdil, že je preto potrebné, aby si „aktívne“ počínala polícia. K nálepkám sa však SDĽ nehlási. „SDĽ vyzýva všetkých ľudí na Slovensku, aby túto noc pozorne strážili svoje autá, lebo Smer pripravuje diskreditáciu SDĽ,“ uviedla strana v tlačovej správe.

SDĽ získala značku niekdajšej vládnej ľavicovej strany, ktorá bola súčasťou prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Pôvodná SDĽ sa zlúčila so Smerom, terajšiu SDĽ založili nové tváre.

Fico tvrdí, že súčasná SDĽ je finančne napojená na pravicovú opozíciu. Radičová naopak upozorňovala, že táto mimoparlamentná strana vedie proti SDKÚ útočnú kampaň. „Sami máme pôžičku na kampaň, takže neviem, z akých zdrojov by sme financovali ľavicový subjekt, ktorý je voči nám veľmi ostrý a útočný,“ povedala novinárom.

Premiérovi sa tiež nepáči postup spoločnosti FaxCopy, ktorá ponúka zľavy, ak zákazník prinesie hlasovacie lístky súčasných vládnych strán. Spoločnosť predáva napríklad kancelársku techniku a poskytuje kopírovacie a viazacie služby. Spolumajiteľom firmy bol Richard Sulík, líder mimoparlamentnej strany Sloboda a Solidarita, ktorá má podľa prieskumov verejnej mienky šancu dostať sa do parlamentu. Podobná akcia s hlasovacími lístkami sa objavila aj v nedávnych voľbách v Česku.

Sulík tvrdil, že podiel vo FaxCopy už dávnejšie predal. „Je to ich aktivita, s ktorou my nemáme vôbec nič. Čiže, keď sa takto rozhodli, tak majú na to zrejme svoje dôvody. Takéto niečo sa dialo v Čechách vo veľkom a bolo to myslím si, že veľmi milo vnímané obyvateľstvom a nikto z toho nerobil žiadnu vedu,“ povedal televízii TA3.

Dva prieskumy verejnej mienky v posledných dňoch naznačili, že Smer by mohol napriek najvyššiemu počtu hlasov skončiť v opozícii a vládu by zostavilo päť stredopravých strán.