Dzurinda alebo Radičová? V SDKÚ mlčia

Igor Stupňan | 16.10.2011 20:00
radičová, dzurinda Foto:
O tom, kto bude lídrom SDKÚ v predčasných voľbách, môžu rozhodnúť primárky alebo prezídium strany.
Kto povedie SDKÚ ako líder v predčasných voľbách, je zatiaľ otvorená otázka. Či to bude šéf strany Mikuláš Dzurinda, premiérka a podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová alebo ďalší podpredseda Ivan Mikloš nie je pre politikov strany otázkou, o ktorej by teraz chceli hovoriť a vo svojich vyjadreniach sú veľmi zdržanliví.

Dzurinda aj Radičová o svojich politických plánoch mlčia. Podľa našich zistení šéf SDKÚ čaká, čo povie Radičová. Stanovy strany hovoria, že lídra určia stranícke primárne voľby. No je možné, že pre skrátenie volebného obdobia sa neuskutočnia. O lídrovi by v tom prípade rozhodlo prezídium strany, ktoré by s veľkou pravdepodobnosťou ako prvého na kandidátke schválilo Dzurindu. Ten by mal aj rozhodujúci vplyv na to, kto by sa ocitol na ďalších voliteľných miestach.

Ak sa primárne voľby neuskutočnia, záverečnú podobu kandidátnej listiny by teda odsúhlasilo prezídium a napokon by ju potvrdila ústredná rada strany. Podobný postup bol aj v roku 2006 a zdôvodnil sa časovou tiesňou. Teraz je potrebné podľa zákona odovzdať kandidátne listiny do 11. decembra.

„Verejnosť sa všetko včas dozvie,“ odpovedal hovorca Radičovej Rado Baťo na otázku, či premiérka plánuje ďalej pokračovať v SDKÚ a či má ambíciu uchádzať sa o post volebného lídra. Žiadosť o rozhovor prostredníctvom hovorcu strany odmietol aj Dzurinda.

Člen Prezídia SDKÚ a poslanec Tomáš Galbavý nechcel tému lídra komentovať. „Nedám sa zatiahnuť do rôznych konšpiračných teórií.“ Na otázku, či budú primárky v strane, odvetil, že v tejto chvíli nevie na to odpovedať. „Zrejme sa k tomu bude musieť vyjadriť Prezídium SDKÚ,“ dodal Galbavý

Poslanec SDKÚ Martin Pado hovorí, že lídra určí prezídium alebo primárne voľby. „To nie je o tom, čo si myslím, máme na to mechanizmy. Nebudem prorokom, treba počkať, ako sa veci vyvinú.“ Pado tvrdí, že rozhodnutie o primárkach je vecou prezídia a ústrednej rady strany. „Vždy je to rozhodnutím kolektívneho orgánu, počkajme si,“ podotkol.

Vlani Mikuláš Dzurinda do parlamentu nekandidoval. Z čela kandidátky sa stiahol pre škandál s financovaním SDKÚ. Tvrdil, že stranu chce ušetriť od útokov. V primárkach súboj o post volebného lídra zviedli Radičová s Miklošom. Najväčšiu podporu vtedy Radičová dosiahla v košickom regióne.

** **

Len pár dní pred pádom vlády v rozhovore pre týždenník Trend premiérka pripustila aj založenie vlastnej strany. Na otázku, či si vie predstaviť vstup do inej strany, alebo založenie vlastnej, odpovedala: „Pre pôsobenie v politickej strane sa rozhodujem hodnotovo. Prvý raz som do strany vstúpila v novembri 2006. Pokiaľ by som prišla k záveru, že hodnotovo a programovo je potrebný nový subjekt na slovenskej politickej scéne, tak vtedy prichádza do úvahy sa nad touto otázkou zamýšľať.“

Politológ Michal Horský tvrdí, že situácia v SDKÚ vzhľadom na päťmesačnú predvolebnú kampaň a pravidlá vnútrostraníckych hier je relatívne jednoznačná. Podľa neho príbehy zrady strany na Radičovej, prípadne zrady Radičovej oproti strane len málo zavážia.

Podľa politológa vytvoriť osobitnú stranu ako konkurenciu SDKÚ si vyžaduje premyslený politický projekt a Radičová ho sotva má. „Je zrejmé, že pani expremiérka utrpela ťažkú politickú porážku, lebo neudržala vládu ani 500 dní, a preto môže len ťažko požadovať od vlastnej strany líderské miesto na kandidátke. Pre líderstvo ostávajú dvaja uchádzači predseda pán Dzurinda a podpredseda Ivan Mikloš. Väčšie šance však má Mikuláš Dzurinda,“ hodnotí Horský.

SDKÚ sa v piatok obrátila otvoreným listom na členov a sympatizantov strany, v ktorom vysvetľuje okolnosti, ktoré viedli k pádu vlády pre euroval. „Náš koaličný partner SaS, bohužiaľ, povýšil svoje stranícke záujmy nad životný záujem Slovenska. Myslí si, že jeho preferencie sú dôležitejšie ako politická stabilita a zápas s krízou. Možno počítal s tým, že práve ním vyvolaný chaos mu pomôže. Ale veľmi sa prerátal. Odteraz už navždy zostane nedôveryhodným partnerom pre kohokoľvek,“ napísali v liste členovia vlády za SDKÚ Iveta Radičová, Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Lucia Žitňanská a Eugen Jurzyca.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ