Dôchodcovia dávajú prednosť Smeru a KDH

Soňa Pacherová | 03.01.2012 18:00
Dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto
Takmer milión starobných a predčasných starobných dôchodcov, to je obrovská voličská sila, o ktorú aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zvedú boj všetky zúčastnené politické strany.

Odborníci sa zhodujú, že seniori, ktorí tvoria zhruba štvrtinu všetkých voličov Slovenska, nie sú v politických názoroch nijakou jednoliatou masou. Predsa však podľa nich najviac inklinujú k dvom zoskupeniam – Smeru a KDH.

„Dôchodcovia volia Smer, táto strana má čím ďalej, tým viac voličov penzistov. Oveľa menšiu časť z nich ešte oslovuje aj KDH,“ myslí si Pavel Haulík z agentúry MVK. Podľa neho to súvisí predovšetkým s postojom týchto strán k problémom, ktoré sa najviac týkajú starších. Teda napríklad ako sa stavajú k predlžovaniu penzijného veku a valorizácii dôchodkov, či ako chcú riešiť zlý stav v zdravotníctve.

Zvyšovanie veku odchodu do dôchodku bude podľa Haulíka veľkou témou najbližších rokov, keďže každému je jasné, že súčasný penzijný systém nie je udržateľný. Takisto zadlžovanie sa zdravotníctva má limity.

Podľa Jána Baránka z agentúry Polis sa práve do Smeru preliala veľká časť bývalých priaznivcov HZDS v seniorskom veku. „Ku KDH zase voličov penzistov viažu iné motivácie. Veľkú úlohu tu zohráva kresťanstvo, starší ľudia sú viac religiózni,“ hovorí.

Pokiaľ ide o ďalšie strany, pravicovú SDKÚ podľa Baránka volili najmä dôchodcovia z väčších miest, SaS ich nemá čím osloviť, SNS zasa priťahuje predovšetkým voličov radikálnych, vekový faktor pri nej nerozhoduje. Podobne pri podpore SMK či Mostu – Híd hrá rolu skôr národnosť voliča ako jeho vek.

„Dôchodca je výborný volič, disciplinovaný, zvyknutý prísť na každé voľby. A keďže je nás aj veľmi veľa, politikom nie sme ľahostajní. Žiaľ, často len pred voľbami,“ mieni predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kamil Vajnorský. Predpovedá, že v marci dajú asi dve tretiny penzistov svoj hlas sociálnym, a zvyšná tretina zase kresťanským demokratom. „Pomer sa však stále viac preklápa v prospech Smeru, na politikov KDH sú naši ľudia nahnevaní. Tak pre vývoj v zdravotníctve, ako aj celkovo pre to, čo chceli v tejto vláde porobiť s našimi penziami,“ tvrdí.

Z rovnakého dôvodu už podľa Vajnorského nezíska teraz veľa hlasov od seniorov ani SDKÚ, ktorú ako najsilnejšiu vládnu stranu považujú za najviac zodpovednú za svoju súčasnú situáciu. „Chystanou novou valorizáciou chceli na našich smiešnych dôchodkoch ušetriť ďalších 150 miliónov eur,“ pripomína.

Alena Jušáková, 69-ročná dôchodkyňa z Ružomberka, plánuje, podobne ako v roku 2010, voliť Fica. „Nie, nie som do neho zahľadená, ba pravdupovediac, jemu ani príliš nedôverujem. Myslím si však, že je obklopený kvalitnými a odborne zdatnými ľuďmi,“ vysvetľuje. Sama dokonca neverí, že by akákoľvek vláda dokázala seniorom pomôcť. „Nám dôchodcom už nepomôže nikto. No voliť chcem aj pôjdem, v tejto krajine predsa nejde len o dôchodcov,“ dodáva.

Podobný názor má aj 75-ročný Ján Ozábal z Bratislavy. „Pravica je rozsypaná, vedela sa len hádať, nič nedokázala urobiť s nezamestnanosťou, podporovala akýchsi kvázipodnikateľov… Ľavica je zjednotená, hádam dokáže vytvoriť stabilnú vládu,“ zdôvodňuje. Aj k ľavici má však vážne výhrady. „Nemajú vyjasnenú ideológiu, chcú robiť kompromisy tam, kde to nejde. Budú dobrí skôr na plátanie dier ako na zásadné riešenia,“ mieni.