Aká bude vláda, môžu rozhodnúť SNS a Obyčajní ľudia

Igor Stupňan | 22.01.2012 20:00, aktualizované: 
Národná rada, NRSR, parlament Foto:
Ilustračné foto
Zostavenie novej vlády po predčasných voľbách môžu významne ovplyvniť dve menšie strany. Sú to Slotovi národniari a Matovičovi Obyčajní ľudia.

Od toho, ako dopadnú, bude totiž závisieť aj vyjednávacia pozícia predpokladaného víťaza volieb – opozičného Smeru.

Okrem toho, že Smer by mohol získať väčšinu poslaneckých kresiel v prípade, že by ani jedna z týchto strán neuspela a zostala by pred bránami parlamentu, na povolebnú situáciu by vplýval aj fakt, keby sa v parlamente ocitla len jedna zo strán.

Úspech SNS by zrejme znamenal väčšinu hlasov pre súčasnú opozíciu a tým aj lepšiu pozíciu Smeru pri rokovaniach o zostavení novej vlády. Naopak, vypadnutie slotovcov a vstup matovičovcov do parlamentu by zosilnil úvahy aj o stredopravej vlá­de.

„Čím väčší prepad hlasov, keby sa SNS a Obyčajní ľudia nedostali do parlamentu, tým viac rastie šanca Smeru dosiahnuť lepší výsledok ako 75 mandátov. V tom môžu tieto strany výrazne zasiahnuť,“ hodnotí sociológ Martin Slosiarik. Aj politológ Juraj Marušiak si myslí, že spomínané strany môžu „výrazne ovplyvniť charakter novej vlády a kto bude v nej dominovať“.

Slosiarik predpokladá, že aj keby Smer a SNS dosiahli väčšinu v parlamente, možnosť ich vzájomnej spolupráce je menej pravdepodobná ako v roku 2006. Smer a SNS sa rozchádzajú v podstatných európskych postojoch a témach. Sociológ si preto myslí, že Smer by radšej uprednostnil niektorú zo stredopravých strán.

PIANO

 Prečítajte si aj komentár Mariána Repu Pokušenie.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V prípade, že by ani jedna stredopravá strana nechcela ísť so Smerom do vlády, otvára sa možnosť, že by bol donútený vládnuť aj so SNS. Politológ Marušiak sa domnieva, že Robert Fico by sa snažil tomu zabrániť. Nevie si však ani predstaviť, že by Fico nechal vývoj dospieť až do stavu, že by nevznikla žiadna vláda a hrozili by opäť predčasné voľby.

Komplikovaná situácia by nastala aj v prípade, keby väčšinu dosiahli súčasné vládne strany spolu s Obyčajnými ľuďmi. SaS a matovičovci totiž zotrvávajú na odmietavom názore na trvalý euroval. Pre stredopravé strany tiež bude dôležité, ktoré z nezávislých osobností Matovičovej kandidátky sa napokon stanú poslancami. Slosiarik si však vznik takejto koalície pre zásadné ideové rozpory nevie predstaviť.

Alternatíva, že by Smer mohol vládnuť sám, sa zatiaľ považuje za menej pravdepodobnú. Sociológ aj politológ sa zhodli na tom, že Smer by sa napriek tomu usiloval získať do koalície jedného partnera. „Smer by uvítal, keby mal nejakého partnera z pravicových strán a mohol by viac rozložiť zodpovednosť za dôsledky vládnutia a náklady, ktoré bude toto vládnutie vyžadovať,“ podotkol Marušiak. Slosiarik k tomu dodal, že mnohé vládne rozhodnutia budú tvrdé a nebudú sociálne, čo voliči Smeru nemusia správne chápať.

Národniari sú si vedomí, že môžu byť jazýčkom na váhach. Šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj hovorí, že po voľbách môžu byť sily rozložené veľmi tesne. „Radi by sme ovplyvnili budúcu vládu tak, aby bola stabilná. Slovensko musí byť na prvom mieste, nie Európska únia. To bude kardinálna podmienka,“ povedal.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič skonštatoval, že už pred minulými voľbami písal, že štyria kandidáti jeho hnutia budú pravdepodobne jazýčkom na váhach, a preto je dôležité zúčastniť sa volieb. „Presne tak to dopadlo a presne rovnaké pocity mám aj dnes,“ hovorí. Dodal, že Obyčajní ľudia sa nebudú tlačiť do žiadnej koalície, ak však budú mať pravicové strany záujem, aby im pomohli so vznikom prípadnej koalície, tak pomôžu jedine im.

Zatiaľ nevedno, akú podobu bude mať vo volebnej kampani konkurenčný zápas SNS a matovičovcov so zvyšnými parlamentnými stranami. Slosiarik tvrdí, že Smer sa nebude výraznejšie vymedzovať voči SNS. „Smer musí zaujímať, do akej miery je možná, ako hovorí Fico, alternatíva pravicového zlepenca.“

V kultúrnoetických otázkach matovičovci prezentujú konzervatívne postoje a v téme eurovalu mali blízko k SaS. KDH sa podľa Slosiarika nemusí obávať, že by jej voličov brali Obyčajní ľudia, pretože voliči kresťanských demokratov sú stabilní. Obyčajní ľudia skôr zbierajú hlasy nevoličov a sklamaných voličov SaS a SDKÚ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ