Fico si je istý úspechom, už teraz má jasno, ako bude zostavovať vládu

TASR | 18.02.2012 09:04
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
V prípade, že by Smer získal v marcových predčasných voľbách viac ako 75 parlamentných kresiel, oveľa ťažšie by sa mu hľadal partner, ktorý by bol ochotný ísť s ním do koalície. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico. "Niektorí by sa dokonca škodoradostne potešili. Aj keby sa Smeru podarilo dosiahnuť vďaka viacerým okolnostiam takýto dobrý výsledok, určite by hľadal koaličného partnera," deklaroval.

Podľa neho ale pravdepodobne voľby skončia tak, že sa budú musieť jednotlivé strany spolu dohodnúť. „V tom prípade by som dal prednosť dvojkoalícii,“ poznamenal. Znovu potvrdil, že ak Smer obháji dobrý výsledok, určite bude na spravovanie krajiny hľadať ďalšieho partnera. „Je veľmi dobré mať vo vláde systém váh a bŕzd. Vytvára sa tým tlak pri rokovaniach koaličných partnerov,“ konštatoval.

Oficiálna stratégia strany je nevylučovať nikoho z povolebnej spolupráce. Podľa neho sa však nedá vládnuť s ľuďmi, ktorí vôbec nevedia, čo chcú a ktorých jediným cieľom v politike je byť na televíznej obrazovke. „Vo vzťahu k rozhodnutiam ohľadom štátu to vyvoláva obrovské turbulencie,“ zdôraznil.

Fico je presvedčený, že po skúsenostiach s takými subjektmi ako ANO, SOP, SaS musí byť každá strana s dlhoročným pôsobením na slovenskej politickej scéne mimoriadne opatrná v spolupráci s partnerom, o ktorom absolútne nič nevie. „Zdá sa, že niektorí politici vo svojich osobných ambíciách vedia prekročiť aj túto hranicu,“ povedal na adresu predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu.

Ako podotkol, okruh tých, s ktorými je možné reálne vytvoriť stabilnú vládu, sa zužuje. V prípade, že by jeho strana napríklad získala 70 kresiel a SaS 15, táto koalícia by nemala budúcnosť. „Je jasné, že by to bolo ako oheň a voda, to by jednoducho nešlo, pritom ich ale zo spolupráce nebudeme vylučovať,“ zopakoval. Rovnako to platí pri SDKÚ. „Každý, kto má päť percent a viac, sa má právo uchádzať o rozhovory o zostavení vlády,“ podčiarkol.

Reálne však vidí spoluprácu s tromi subjektmi KDH, Most-Híd a SNS. „Vláda sa nebude zostavovať tak, že sa stretnú tí, ktorí budú mať väčšinu, ale tí, ktorí sa budú vedieť dohodnúť. Bude treba zdvíhať dane pre bohatých, prijímať dôležité rozhodnutia a teda sa treba partnera najskôr spýtať, či je na tom dohoda. Ak nie, tak s ním nemožno ísť do vlády a pôjde sa za iným partnerom. To bude prvýkrát vláda, ktorá bude vznikať nie na základe počtu, ale na základe obsahu programu. To tu ešte nebolo,“ uzavrel Fico.