Polícia listom varovala ÚVK o možnom narušení priebehu volieb

vv, Pravda, SITA | 09.03.2012 10:22, aktualizované: 
Polícia je pripravená zabezpečiť pokoj, nerušený priebeh parlamentných volieb ako aj ochranu verejného poriadku. Vyhlásil to viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel s tým, že 10. marca venujú policajné hliadky zvýšenú pozornosť ochrane sídiel volebných komisií, miestností, ich okoliu ako aj sídlu Ústrednej volebnej komisie.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel už v pondelok 5. marca listom informoval členov Ústrednej volebnej komisie ÚVK) o možných narušeniach volebného hlasovania. Vedenie polície by o opatreniach malo informovať v priebehu tohto dňa.

V mestách a obciach budú dohliadať na verejný poriadok motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby budú pripravené aj ďalšie špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. „Podľa vývoja bezpečnostnej situácie sme pripravení prijať priebežne aj ďalšie opatrenia, aby bol priebeh volieb nerušený,“ zdôraznil Ábel. Dostatočný počet policajtov bude zabezpečovať aj sprievod pri prevoze výsledkov volieb z obvodných volebných komisií do Ústrednej volebnej komisie. Na zabezpečovaní nerušenej prípravy a priebehu volieb polícia spolupracuje aj s Ústrednou volebnou komisiou, obvodnými úradmi a obcami.

„Pre prípady podozrení z trestných činov súvisiacich s voľbami sme vyčlenili dostatočný počet výjazdových skupín. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme,“ povedal Ábel. 

O tom, že by mal byť priebeh volieb rušený, hovoril vo štvrtok predseda Smeru Robert Fico. Na volebnú sobotu sú podľa neho pripravené provokácie.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel v liste pre odbor volieb a referenda ministerstva vnútra a ÚVK podľa Fica informoval o tom, že počas hlasovania „sú pripravené obrovské provokácie. Majú byť útoky na volebné urny. Majú sa ľudia postaviť za plenty a majú odmietnuť odtiaľ odísť“.

Narušitelia majú  prísť do volebnej miestnosti vo dvojiciach, prípadne sa majú postaviť priamo pred volebnú miestnosť s letákmi Smeru, alebo aj inej strany. Má sa to udiať niekoľkokrát počas volieb. „Má to byť fiktívna reklama v prospech Smeru priamo vo volebných miestnostiach, pričom polícia by musela zasiahnuť a hlasovacie lístky by sa nemali z takejto volebnej miestnosti započítavať,“ uvádza sa v liste policajného viceprezidenta (čítajte celý)

Fico tvrdí, že provokácia má byť namierená proti Smeru aj tak,  že opakovane budú chodiť do miestnosti ľudia a majú vhadzovať letáky Smeru do urien. Ústredná volebná komisia na základe listu policajného viceprezidenta už v stredu vyzvala okrskové volebné komisie, aby v prípade možného narušenia sobotňajšieho hlasovania v predčasných parlamentných voľbách okamžite kontaktovali políciu – štátnu alebo aj obecnú.