Most-Híd: Matoviča hryzie svedomie, vytĺka politický kapitál

SITA | 11.07.2012 17:06
Predsedu OĽaNO Igora Matoviča podľa strany Most-Híd asi hryzie svedomie, pretože pre jeho chýbajúce hlasy vláda Ivety Radičovej v roku 2011 nemohla zmeniť novelu zákona o štátnom občianstve prijatú na sklonku prvého kabinetu Roberta Fica. Matovič teraz so straníckymi kolegami do parlamentu predložil vlastný návrh, ktorý umožňuje získať späť štátne občianstvo Slovenskej republiky tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát slovenské občianstvo stratili ako dôsledok nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012.

„Pána Matoviča zrejme hryzie svedomie, pretože pre jeho hlasy v roku 2011 tento zákon zmenený nebol. Chápeme to ako snahu vytĺcť pre seba lacný politický kapitál a v prvom rade by sa mal pán Matovič ospravedlniť každému jednému občanovi SR, pretože OĽaNO nehlasovali za zmenu tohto zákona v predchádzajúcom volebnom období,“ uviedla tlačová tajomníčka Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková.

Predchádzajúca vláda Ivety Radičovej zmenu Ficovho zákona o občianstve zapracovala aj do Programového vyhlásenia vlády. Novelu, ktorá odstraňovala problematické časti konštatovaním, že Slovensko neuznáva občianstvo nadobudnuté v rozpore s medzinárodným právom, ale nakoniec neschválila, keďže proti boli štyria poslanci okolo Matoviča a aj Radoslav Procházka z KDH.

Diskusiu o právnom režime akceptácie dvojakého občianstva vyvolalo prijatie zákona o štátnom občianstve, ktorý presadil v prvom polroku 2010 maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa tohto zákona môže o maďarské občianstvo požiadať ktokoľvek, kto má predkov z Maďarska či Uhorska a ovláda maďarčinu. Tieto podmienky sa vzťahujú na väčšinu príslušníkov maďarskej menšiny žijúcich na Slovensku. Vláda Roberta Fica vtedy zareagovala tak, že prijatie cudzieho občianstva podmienila stratou slovenského.

Právna norma predložená Matovičom umožní občanom získať cudziu štátnu príslušnosť bez toho, aby prišli o slovenský pas. „K strate štátneho občianstva nedôjde ani vtedy, ak štátny občan SR nadobudol cudzie štátne občianstvo štátu, v ktorom mal povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej 12 mesiacov bezprostredne predchádzajúcich nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva,“ konštatuje novela zákona o štátnom občianstve vypracovaná obyčajnými ľuďmi. Novelu zákona o štátnom občianstve pripravuje aj ministerstvo vnútra.

„Výplod pána Bugára ma vôbec neprekvapuje. Bol to práve pán Bugár, čo vymyslel, podľa neho, geniálne riešenie ako "opraviť“ Ficov zákon o dvojakom občianstve," zareagoval na kritiku Igor Matovič. Ako uviedol, Bugárov návrh spočíval v tom, aby sme sa na Slovensku tvárili, že maďarské občianstvo, ktoré bude rozdávať Viktor Orbán, na slovenskom území neplatí.

Na toto „geniálne“ riešenie nahovoril všetky štyri vtedy koaličné strany, no OĽaNO s týmto „poklonkovaním“ Maďarsku odmietlo súhlasiť a návrh v parlamente nepodporili, dodal. „Mňa osobne za toto hlasovanie strana SaS za trest vyhodila z jej klubu. Napriek tomu, ani dnes s odstupom roka a pol, svoje rozhodnutie neľutujem, lebo ho naďalej považujem za správne,“ pripomenul s dodatkom, že ak by vtedy pristúpili na podľa neho nehanebnú hru Bugára a strany Most-Híd, tak by sme dnes mali na území južného Slovenska niekoľko desiatok tisíc občanov maďarskej národnosti s volebným právom v Maďarsku.

Matovič sa domnieva, že už aj ostatné vtedajšie koaličné strany si uvedomili, že podpora Bugárovmu návrhu bola chybou. Len strana Most-Híd naďalej sníva svoj veľkomaďarský sen. „To je však celkom pochopiteľné, lebo maďarská otázka je jedinou témou pána Bugára. Tak ako aj pred rokom, aj dnes opätovne navrhujeme, aby druhé občianstvo mohli získať len tí občania, ktorí majú na inú krajinu reálnu väzbu,“ argumentuje Matovič.

To by znamenalo, že druhé občianstvo by mohli získať tí občania, ktorí v druhej krajine dlhodobo bývajú, študujú, podnikajú, majú rodinné väzby, vrcholovo športujú či vykonávajú charitatívnu činnosť. Občan, ktorý by získal občianstvo bez takejto reálne väzby, by naďalej o slovenské občianstvo prišiel. Na záver Matovič dodal, že očakáva, že ich návrh podporí každá slovenská politická strana, ktorá bude hájiť záujmy Slovenskej republiky. Nikdy preto neočakávali, a ani neočakávajú, že ho podporí strana Most-Híd.