Figeľov titul rozoberal aj poslanecký klub KDH

SITA | 07.08.2012 17:12
Ján Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ
Otázkou nadobudnutia titulu PhD. predsedom KDH Jánom Figeľom na súkromnej Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave v roku 2007 sa zaoberal aj poslanecký klub KDH. Poslanci KDH sa pýtali na medializované informácie, podľa ktorých Figeľovi pri získaní titulu pomohla funkcia eurokomisára.

„Nerozoberali sme otázku politickej dôvery predsedovi. To s tým vôbec nesúvisí,“ povedal podpredseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Figeľ podľa jeho slov splnil všetky požadované podmienky a je zodpovednosťou komisie, ako posúdila výsledky jeho práce. Poslanecký klub vysvetlenie akceptoval.

Denník SME priniesol v pondelok informáciu, že predsedovi KDH Jánovi Figeľovi v roku 2007 pomohla pri získaní titulu PhD. funkcia eurokomisára. Rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Figeľov oponent Vladimír Krčméry a tiež šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že titul dostal aj napriek nedostatkom dizertačnej práce a prihliadali na Figeľovo medzinárodné postavenie.

Šéf KDH obhajoval titul v odbore sociálna práca, ktorému sa profesijne nevenoval. Túto tému nerozoberal ani vo svojej práci. Titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie. „Zdá sa mi to trápne a myslím si, že to predsedu zbavuje posledných zvyškov autority, ktorú mal,“ reagoval poslanec KDH Radoslav Procházka.

Minister školstva Dušan Čaplovič dá po návrate z dovolenky preveriť nadobudnutie titulu šéfom KDH.

Krčméry vidí za kauzou okolo titulu politické hry. „Vyzývame aj ostatné vysoké školy k obozretnosti, aby sa nenechali použiť na politické mediálne hry,“ napísal vo svojom stanovisku. Na VŠZaSP sv. Alžbety študovali okrem Figeľa napríklad aj politici zo Smeru Mojmír Mamojka, Viera Tomanová či Jana Vaľová. Podľa rektora sa aj o ich tituly v rokoch 2008 až 2010 zaujímali viaceré médiá. „Vedenie školy preto nariadilo kontrolu všetkých spisov za posledných sedem rokov, kontrolná skupina nezistila porušenie platných zákonov,“ vyhlásil Krčméry.

Za medializáciou titulov ministrov a poslancov číta rektor premyslenú snahu použiť vysoké školy na kompromitáciu ústavných činiteľov a poslancov NR SR a ministrov vykresliť v očiach verejnosti ako plagiátorov, korupčníkov, cudzoložníkov a klamárov. „V minulosti (2010 – 2012) sme zaznamenali na rektoráte opakované návštevy osôb, ktoré chceli skupovať publikácie, monografie, respektíve dizertácie ako aj časti spisov našich študentov či zamestnancov. Tieto snahy sme hlásili na políciu a prokuratúru, ktoré v súvislosti s tým konajú v zmysle trestného poriadku,“ uviedol Krčméry.