Pes má vedieť, že v hierarchii rodiny stojí najnižšie, tvrdí kynológ

Pravda.sk | 20.08.2012 18:45, aktualizované: 
Libor Záhradník Foto:
Kynológ Libor Záhradník z Liptovského Hrádku.
Pokojne stojte, milo sa prihovárajte, nekričte a nepohybujte rukami, radí kynológ Libor Záhradník v prípade, že na vás zaútočí agresívny pes. "Nikto vám nezaručí, že vás nakoniec nenapadne, ale na 90 percent to pomôže," povedal v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk. "Najhoršie je kričať a utekať," poznamenal.

V prípade, že pes aj tak zaútoćí, „treba si chrániť hlavu, krk, ruky a snažiť sa psa odkopnúť. Ideálne je keď máme niečo, do čoho sa pes zahryzne – bunda, dáždnik, palica a podobne,“ odpovedal na jednu z otázok kynológ z Liptovského Hrádku.

Podľa Záhradníka tu však žiadne zákazy chovu vybraných plemien nepomôžu. „Vždy sa nájdu ľudia, ktorí budú pravidlá a zákony porušovať. Naviac ak niečo zakážeme, stane sa to ešte žiadanejším a nebezpečnejším,“ myslí si.

Za útoky na ľudí môžu podľa Záhradníka majitelia psov a preto žiadne obmedzenia, registrácie, či testovanie nepomôže. "Použijem príklad: všetky autá sú registrované a musia chodiť na STK. A napriek tomu koľko máme každý týždeň dopravných nehôd so smrteľným zranením? Prečo nezakážeme výrobu áut, však zabíjajú naše deti. No preto, že každý vie, že autá nie sú príčinou. Vinný je nezodpovedný človek. Podobné je to aj so psami. Nech budú akokoľvek registrované, skúšané, vždy sa nájde človek ktorý poruší všetko.

A ako psa vycvičiť? „Výcvik psa je v podstate jeho zaradenie do svorky, v našom prípade do rodiny. Pes musí byť vedený tak, aby vedel, že je tým najnižším článkom rodiny. Teda musí počúvať alebo rešpektovať každého člena rodiny. V žiadnom prípade nesmie byť pes vodcom. Ak si dáme psa vycvičiť, dobrý výcvikár si ho za krátku dobu podriadi a pes ho počúva. Ak mu potom raz ustúpite, výcvik bol zbytočný,“ dodal na záver.