Správy STV čakajú opäť zmeny

Eva Okoličániová | 22.08.2012 20:00, aktualizované: 
Václav Mika Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika
Václav Mika sedí v kresle riaditeľa RTVS necelé tri týždne, no dva nové formáty by sa mali na obrazovkách verejnoprávnej televízie objaviť už počas jesene. Zmeny opäť čakajú aj hlavnú spravodajskú reláciu Správy STV. Momentálne sa jej sledovanosť pohybuje pod priemerom Jednotky, čo je okolo desať percent.

„Prioritou bude zmena vizuálu štúdia a prechod na formát 16:9. S tým súvisí aj technický a technologický upgrade, pretože spravodajstvo je technologicky dlhodobo zanedbávané a je potrebné ho digitalizovať. Zameriame sa aj na spracovanie správ, ich radenie a informačnú hodnotu a celkovú štruktúru spravodajstva,“ povedal Mika pre Pravdu s tým, že spravodajstvo treba riešiť komplexne. Kedy bude možné pozorovať zmeny, nekonkretizoval.

„Zmeny sa dajú robiť za pochodu, niečo sa dá urobiť rýchlejšie, niečo v dlhšom časovom horizonte. V spravodajstve chýba reálne nazretie do vecí. Nemôže byť povrchné, ako často je, a sterilné, aby nikomu neublížilo. Mala by to byť televízia verejnej služby, informovať občana, viesť ho, ukázať mu cestu. Čím skôr sa s tým niečo začne robiť, tým rýchlejšie sa divák vráti,“ tvrdí analytik z občianskeho združenia Memo 98 Ivan Godársky. Divák musí podľa neho v prvom rade cítiť, že televízia je na strane občana.

Za kľúčové považuje zvýšenie dôveryhodnosti spravodajstva a nové formáty. „RTVS musí v prvom rade identifikovať sama seba. Tej inštitúcii dlhodobejšie chýba vízia, ľudia opúšťajú značku, lebo sa im možno zdá, že nie je zaujímavá, dôveryhodná a stabilná. Je potrebná vízia, aby bolo jasné, čo od televízie riaditeľ chce a ako to dosiahne,“ dodáva Godársky.

O jesennej štruktúre rozhodovalo ešte bývalé vedenie televízie, najmä v priebehu júna a júla. Meniť rozbehnutú prípravu už nové vedenie pre časový limit výrobných procesov nemôže. „Václav Mika od nástupu na post generálneho riaditeľa začal pracovať na príprave nových formátov. Dva z nich by sa mali objaviť na obrazovkách verejnoprávnej televízie ešte počas jesene, respektíve pred Vianocami,“ povedal hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Dvanásť dní po tom, čo sa Mika ujal funkcie šéfa, nakúpil na programy pre Jednotku licenčné práva za viac ako 150-tisíc eur. Na prípravách nových formátov pracuje aj Darina Kyselová, ktorá do nového manažmentu nastúpila 13. augusta.

Vrcholom jesennej sezóny na obrazovkách verejnoprávneho média má byť tretia séria hudobno-zábavného programu Legendy popu. „Pripravujeme však aj nový denný formát Galileo. Na Dvojke bude mať už v septembri premiéru nový diskusný formát Doslova s Andreou Paulínyovou a Richardom Dírerom,“ povedal Šümeghy.

Po lete sa vrátia aj relácie Dámsky klub, Duel, Tajomstvo mojej kuchyne či nedeľná diskusná relácia O 5 minút 12.

Na Dvojke v jeseni odvysielajú nové premiérové dokumentárne cykly.

Zásadnejšie zmeny by mali diváci na obrazovkách verejnoprávneho média pozorovať až v budúcom roku. „Robíme však všetko pre to, aby prvé zmeny v kreatívnej oblasti prišli ešte pred koncom roka,“ dodal hovorca RTVS.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ