Štát podporí roľníkov pri nákupe pôdy

Jozef Sedlák | 15.07.2012 15:00
Vidiek, pole Foto:
Ilustračné foto
Poľnohospodári, ktorí hospodária na prenajatej pôde, by si ju mohli v budúcnosti kupovať za výhodné dlhodobo splatné úvery.

Mal by to umožniť Garančný fond, ktorý by mal vzniknúť v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke. Po rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom to oznámil šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Ministri rokovali tiež o pomoci podnikom postihnutých katastrofálnym suchom. Jahnátek informoval, že Slovenský pozemkový fond pripravuje nový sadzobník nájomného.

„Hľadali sme mechanizmy, ako zastabilizovať hospodárenie na pôde. Prostriedkom k nemu by mohol byť Garančný fond, do ktorého by sa sústredilo okolo 20 miliónov eur,“ povedal Jahnátek. Tieto zdroje by poslúžili na vytvorenie bankových produktov pre komerčné banky, ktoré by mohli poskytovať dlhodobé úvery na nákup pôdy splatné v priebehu desiatich, pätnástich až dvadsiatich rokov.

Takmer všetky poľnohospodárske podniky hospodária na prenajatej pôde. Často ide až o 90 percent výmery všetkej obhospodarovanej pôdy. Vlastníci pozemkov začali v posledných rokoch pôdu predávať, pričom často ju pre zahraničné firmy nakupovali nastrčené osoby. Obchádzali tak moratórium na nákup pôdy pre cudzincov, ktoré bolo v roku 2011 predĺžené o ďalšie tri roky.

„Je najvyšší čas, aby sa poľnohospodári dostali k pôde za primeranú cenu,“ reagoval na chystané opatrenie predseda Poľnohospodárskeho družstva v Chtelnici Tibor Prítrský. Toto družstvo už vykúpilo pôdu, ktorú malo v prenájme od Slovenského pozemkového fondu a stáli na nej hospodárske dvory družstva. „Hoci to bola kedysi orná pôda a výstavbu budov na nej v minulosti určil štát, nebolo to práve za najnižšiu cenu,“ pripomenul Prítrský.

Vláda chce pomôcť poľnohospodárom, ktorých o úrodu obralo sucho. Na druhej strane však potrebuje šetriť a tohto zámeru sa nevzdáva ani teraz. „Pôda, ktorú bude štát predávať na rôzne investičné zábery, zdražie,“ povedal Jahnátek. Rovnako sa má pravdepodobne už v roku 2013 zmeniť sadzobník nájomného za prenájom pôdy, ktorú spravuje Slovenský pozemkový fond. Nájomné bude diferencované v závislosti od bonity pôdy. Je tu však celý rad otázok, ktoré treba ešte spresniť a Jahnátek odmietol špekulovať nad termínmi.

Medzi opatreniami, ktoré by mali oživiť poľnohospodársku výrobu a podporiť predaj domácich poľnohospodárskych produktov, by malo byť aj zníženie DPH na potravinárske produkty predávané z dvora. Za toto opatrenie sa prihovára Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Ministerstvo financií ho bude analyzovať. Upozornilo však, že znížená sadzba dane, ktorá sa uplatňovala od 1. mája 2010 do 31. októbra 2011, mala za následok výpadok 1,76 milióna eur vo verejných financiách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ