Reuters: Brusel chystá posledný plán, ako udržať Grécko v eurozóne

ČTK | 27.07.2012 15:32
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Európski predstavitelia pracujú na poslednom plánu ako udržať Grécko v eurozóne. Agentúre Reuters to povedal zdroj z Európskej únie.

Podľa zdroja by v rámci druhej reštrukturalizácie gréckeho dlhu centrálne banky jednotlivých krajín eurozóny odpísali až 30 percent hodnoty gréckych dlhopisov. Dlh Grécka by sa potom znížil na úroveň, s ktorou si krajina v budúcnosti poradí sama.

Obrovské straty už v rámci druhej reštrukturalizácie gréckeho dlhu utrpeli súkromní veritelia. Ti odpísali viac ako polovicu hodnoty gréckych dlhopisov, stále to ale nestačí. Dlhy Grécka sú vzhľadom k výkonu jeho ekonomiky také vysoké, že krajina by sa skôr či neskôr dostala do ďalších problémov. Eurozóna chce preto tomu zabrániť.

Nová snaha o zníženie dlhu Grécka by mohla viesť k tomu, že Grécko sa zbaví dlhovej záťaže v objeme 70 až 100 miliárd eur. O týchto sumách hovorí viac zdrojov, na ktoré sa Reuters odvoláva. Ak sa podarí zámer presadiť, dlh Grécka by klesol na približne 100 percent hrubého domáceho produktu. S takýmto dlhom by Grécko nemalo mať vážnejšie problémy.