Zvyšovanie DPH v Česku kritizoval aj prezident Klaus

ČTK | 10.08.2012 17:53
Česko, koruna, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Český prezident Václav Klaus nesúhlasí s navrhovaným zvýšením dane z pridanej hodnoty v Česku od budúceho roku na 15 a 21 percent, o ktorom bude v budúcom týždni rozhodovať Senát.

Zvýšenie dane označil za nerozumný ťah, ktorý brzdí ekonomiku. Klaus to povedal v piatok počas tradičnej púte Svätého Vavrinca na vrchol Sněžky. Či by zvýšenie DPH následne vetoval, však nechcel komentovať.

„Zvýšenie všetkých daní a DPH obzvlášť poškodzuje našej ekonomiku, brzdí ju. Je to nerozumný ťah, ja som zásadne proti tomu, aby táto vláda zvyšovala dane a som proti tomu aj v tomto konkrétnom prípade,“ povedal Klaus.

Zvýšenie DPH je súčasťou českého vládneho stabilizačného balíka, ktorý už schválila snemovňa a na budúci týždeň o ňom bude rozhodovať Senát. Návrh obsahuje aj ďalšie daňové zmeny, napríklad zvýšenie dane z prevodu nehnuteľností, obmedzenie výdavkových paušálov, zelenej nafty a ďalšie opatrenia, od ktorých si vláda sľubuje, že jej pomôžu stabilizovať verejné rozpočty.

Okrem opozície, ktorá zvýšenie DPH i ďalšie opatrenia od samého začiatku kritizuje, sa ozvali nesúhlasné hlasy aj z vládnej ODS, ktorej Klaus niekoľko rokov predsedal. Napríklad senátorský klub ODS si chce na budúci týždeň pozvať premiéra Petra Nečasa, aby mu zdôvodnil niektoré návrhy v stabilizačnom balíku, najmä zvyšovanie daní.

Pri záverečnom schvaľovaní v snemovni vystúpil s kritikou bývalý predseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchor. V senátnom hospodárskom výbore skritizoval návrh senátor Petr Pakosta, ktorý bol predtým členom ODS. Za zvýšenie daní odmieta hlasovať aj dlhoročný senátor ODS Jaroslav Kubera.

Ak Senát návrh zamietne, ako mu tento týždeň odporučil hospodársky výbor, vráti sa predloha späť snemovni. Koalícia potom bude potrebovať najmenej 101 hlasov na to, aby senátne veto prehlasovala a odoslala predlohu prezidentovi.