Samson: Belize je raj. Podvodníkov

Igor Stupňan | 19.07.2012 08:00
Karol Mello, Belize Foto:
Fotografia zadržaného Karola Mella je aj na titulnej stránke portálu denníka Sanpedrosun.
Karol Mello zrejme počítal so situáciou, že bude čeliť prípadnému vydaniu na Slovensko, preto sa mohol na to pripraviť. Predpokladá to bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor.

Svedčí o tom aj fakt, že si najal prominentného právnika, niekoľkonásobného exministra a bývalého generálneho prokurátora Godfreya Smitha.

Ivor upozornil, že právny systém Belize používa anglo-americký systém trestného práva, ktorý je zložitejší. Uplatňuje rôzne precedensy, teda ako sa už v obdobnej veci rozhodlo v iných prípadoch. „Tam je veľká sila právnika, ktorý toto právo pozná a vie využiť precedensy. Z toho sa dá vyvodiť záver, že asi obvinený s týmto variantom počítal a vedel, na koho sa obrátiť a koho požiadať o pomoc. Asi bol na takúto situáciu pripravený,“ usudzuje Ivor.

Bezpečnostný analytik Ivo Samson upozorňuje, že Belize nie je len daňovým rajom, ale aj rajom pre podvodníkov a ľudí, ktorí sa vyhýbajú zákonom v inej krajine. „To znamená pomocou finančných prostriedkov si je možné získať nielen advokáta, ale aj úradníkov,“ nazdáva sa analytik.

Vydanie Mella na Slovensko bude veľmi komplikované, ale Ivor ho nepovažuje za stratené. Slovensko nemá s Belize uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie. „Neexistencia zmluvy nemusí byť prekážkou vydania. Musí to však byť na základe dobrovoľnosti a ústretovosti obidvoch štátov na základe reciprocity. Belize si môže klásť vlastné podmienky, ktoré musia byť splnené. To je neprebádaná pôda a nevieme, čo všetko môžu od Slovenska chcieť,“ mieni Ivor. Predpokladá, že justičný orgán v Belize preskúma medzinárodný zatýkací rozkaz na Mella, poskytnú sa mu informácie od Interpolu a môže žiadať ďalšie doplňujúce informácie.

„Bude to zložitá procedúra, ale nevidel by som ju ako dopredu prehratú. Skôr naopak,“ vysvetlil Ivor. Podľa neho v takýchto prípadoch platí, že štáty nevydávajú hľadané osoby, keď sú podozrivé z ekonomickej či majetkovej trestnej činnosti, najmä z daňových únikov. Ak však existuje podozrenie zo závažnej násilnej alebo organizovanej trestnej činnosti, obchodovania s ľuďmi, vtedy sa vydanie môže udiať.

Samson zas pripomína, že Belize je známe nevydávaním zahraničných občanov do krajiny pôvodu a Slovensko nie je výnimkou. Belize označil za skorumpovanú krajinu, kde sú úplatky bežnou súčasťou života ako všade v Latinskej Amerike, a najmä v Strednej.

Nepredpokladá, že Slovensko urobilo nejakú chybu. Podľa neho využíva všetky dostupné nástroje vrátane diplomatických, aj keď nie priamo, lebo slovenská ambasáda pokrývajúca aj Belize je v Mexico City. „Plus Slovensko tomu venovalo obrovský priestor, stalo sa to špičkovou domácou politickou témou, a to nemohlo uniknúť ani úradom v Belize,“ zhodnotil Samson. Domnieva sa, že keby išlo o občana USA obvineného zo závažných zločinov, asi by už bol v domovskej krajine, ale rešpekt voči Slovensku sa podľa neho prekrýva s rešpektom voči Európskej únii.

Slovenské ministerstvá nechcú poskytnúť informácie, s ktorým krajinami nemáme dohodu o vydávaní osôb. Malo by sa však usilovať, aby zoznam štátov, s ktorými takéto dohody chýbajú, bol čo najmenší. „Bolo by ideálne, keby tretie krajiny takúto dohodu o vydávaní uzavreli s EÚ. To je však problém EÚ a tretieho piliera, ktorý nie je nadnárodný a je čisto na úrovni národných legislatív a každá krajina si to musí riešiť sama,“ povedal Samson.

Po tomto precedense by sa však Slovensko malo usilovať uzavrieť dohodu o vydávaní osôb aj s Belize. Samson podotkol, že by išlo o jednostranný systém, pretože ťažko sa dá predpokladať, že by niekto z Belize hľadal útočisko na Slovensku. „Tu pôjde o iniciatívu Slovenska a Belize bude stranou, ktorá poskytuje určitú nadštandardnú láskavosť,“ doplnil analytik.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ