Romney lovil voličov v Poľsku

svk, Reuters | 31.07.2012 16:00, aktualizované: 
Mitt Romney, republikáni, predvolebná kampaň USA Foto:
Mitt Romney, kandidát na prezidenta USA.
Mitt Romney našiel solidaritu u Lecha Walesu, nie však u Solidarity. Republikánsky prezidentský kandidát získal požehnanie od bývalej hlavy Poľska. Hnutie, na ktorého čele kedysi Walesa stál, však vyzývateľa Baracka Obamu schladilo - vraj sa doma zle správa k odborom. Vystúpením v Poľsku sa končí Romneyho zahraničnopolitický výlet po svete, ktorý namiesto potvrdenia jeho odbornosti priniesol kandidátovi viacero rozporuplných okamihov.

„Želám vám, aby ste uspeli, pretože tento úspech Spojené štáty potrebujú a, samozrejme, aj Európa a zvyšok sveta,“ povedala 68-ročná legenda poľskej politiky, užívajúca si politický dôchodok. „Guvernér Romney, uspejte,“ zaželal republikánovi Walesa.

Neskôr svoje sympatie voči bývalému guvernérovi štátu Massachusetts rozviedol. „Je veľmi otvorený a plný hodnôt, jeho žena vždy stojí pri ňom, má päť detí – sme si veľmi podobní. Naozaj sa mi pozdáva a som rád, že sme sa stretli,“ povedal Walesa.

S podporou svojho bývalého šéfa sa však vôbec nestotožňuje hnutie Solidarita, ktoré v Poľsku stálo pri páde komunistického režimu. „Bohužiaľ, naši priatelia z amerického vedenia odborových zväzov, ktoré zastupujú vyše 12 miliónov zamestnancov, nás informovali, že Mitt Romney podporoval útoky na odbory a práva zamestnancov,“ vyhlásila Solidarita s tým, že s Romneyho návštevou Poľska a stretnutím s Walesom nemá nič spoločné. Americké odbory sa nijako netaja tým, že podporujú demokratov.

Romney sa v Poľsku stretol aj s premiérom Donaldom Tuskom. Snahou republikánskeho kandidáta je poukázať na kontrast s Obamom – kým šéf Bieleho domu podľa neho hľadá spôsoby, ako hovoriť s nepriateľmi, Romney nebude zabúdať na silných spojencov. Odkaz jeho cesty však smeroval aj k Američanom poľského pôvodu, ktorých je v USA približne desať miliónov.

Republikán sa ani v Poľsku nevyhol kontroverzii, keď vyhlásil, že najväčším geopolitickým nepriateľom USA je Rusko. Zatienil ho však škandál jeho tlačového tajomníka, ktorý vulgárne vynadal americkým reportérom, snažiacim sa z Romneyho vymámiť aspoň nejaké odpovede na svoje otázky.

Cesta, ktorá republikánskeho kandidáta priviedla okrem Poľska aj do Británie a Izraela, nebola pre Romneyho veľmi šťastná. Najskôr jeho poradca výrokmi o anglosaskom priateľstve USA a Veľkej Británie vyvolal obvinenia z rasizmu. Potom si zavaril sám Romney, keď vyjadril pochybnosti o pripravenosti olympijských hier v Londýne.

Veľa stúpencov zrejme republikánsky prezidentský kandidát nenájde ani medzi arabskými krajinami Blízkeho východu. Tie pobúril vyhlásením, že okupovaný Jeruzalem je hlavným mestom Izraela a v prípade víťazstva vo voľbách tam presunie americkú ambasádu z Tel Avivu. Zlú krv medzi Arabmi narobil aj výrokom, že ekonomický úspech Izraela v porovnaní s chudobou Palestínčanov je spôsobený kultúrnymi odlišnosťami. „Ak si z ekonomickej histórie sveta treba vziať jedno ponaučenie, je to toto: na kultúre záleží,“ povedal Romney.

Hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Iríkát jeho slová označil za „rasistické vyjadrenie, poukazujúce na nedostatok znalostí“. „Každý vie, že Palestínčania nemôžu dosiahnuť svoj plný potenciál, pretože Izrael na nich uvalil obmedzenia,“ povedal Palestínčan.