Napätie na Sinaji neutícha, ozbrojenci zaútočili na policajnú stanicu

SITA | 09.08.2012 18:06
Egyptské mesto al-Aríš na severe Sinajského polostrova bolo vo štvrtok dejiskom ďalšieho útoku ozbrojencov, ktorého terčom bola jedna z miestnych policajných staníc. Podľa nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných síl, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AP, útočníci spustili paľbu na budovu, po krátkej prestrelke s policajtmi však unikli na svojom nákladnom aute.

Incident si nevyžiadal žiadne zranenia, poukázal však na zvýšené napätie na Sinaji po víkendovom útoku na hranici s Izraelom, pri ktorom zahynulo 16 príslušníkov egyptskej pohraničnej stráže. Káhira zareagovala ofenzívou proti militantným skupinám, pričom armáda prvýkrát za posledné desaťročia uskutočnila útoky zo vzduchu. Zatiaľ nie je jasné, či štvrtkový útok v al-Aríši priamo súvisí s predošlými udalosťami.

Egyptské štátne médiá informovali, že armáda v stredu zasahovala proti nešpecifikovaným militantom v dedine Túma na severe Sinaja a pomocou vrtuľníkov sa jej podarilo 20 z nich zlikvidovať. Operáciu privítalo izraelské ministerstvo obrany, podľa ktorého je „za Sinaj zodpovedný výhradne Egypt, a ten urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa porátal s terorom“.

V nedeľu večer maskovaní ozbrojenci prepadli egyptské stanovište na hranici s Izraelom, kde zabili 16 príslušníkov a ukradli dve obrnené vozidlá, ktorými následne prerazili hraničný plot. Izraelská armáda však útok očakávala a na miesto vyslal bojové lietadlo, ktoré jedno z vozidiel zničilo, zatiaľ čo druhé údajne samovoľne explodovalo.

Egyptská armáda v pondelok vyhlásila, že sa za útok „pomstí“, hoci stále nie je jasné, kto konkrétne za ním stojí. V noci z utorka na stredu hlásili útoky neidentifikovaných ozbrojencov na štyri armádne stanovištia pri meste al-Aríš, ktoré si nevyžiadali žiadne obete na životoch.