Zúfalí povstalci v Sýrii varujú Západ, že požiadajú o pomoc Al-Kajdá

ČTK | 16.08.2012 14:45
Sýria Foto:
Sýrski rebeli žiadajú Západ o pomoc a zbrane. So svojím vybavením sú proti leteckým nájazdom armády bezmocní.
Sýrski povstalci z oblasti Halabu varujú Západ, že ak bude naďalej odmietať posielať zbrane do Sýrie tamojšej opozícii na boj proti jednotkám prezidenta Bašára Asada, rebeli sa obrátia o pomoc na teroristickú sieť Al-Kajdá.

"Nechceme tu Al-Kajdá, ale ak nám nikto nepomôže, uzavrieme s ňou spojenectvo, vyhlásil abú Amar, veliteľ skupiny povstalcov v centre Halabu, ktorý je dejiskom takmer mesiac trvajúcich ťažkých bojov.

Podľa Amara sú islamisti schpní si z Halabu urobiť základňu do troch mesiacov a ihneď po príchode sa pustiť do vymývania mozgov miestnych obyvateľov.

Opozícia pravidelne vyzýva medzinárodné spoločenstvo, ktoré je paralyzované spormi medzi Západom a Ruskom, aby konalo a zabránilo Asadovi, aby pokračoval v potlačovaní protivládnej vzbury, ktorá sa postupne premenila v ozbrojený odpor.

Opozícia žiada vznik tzv. bezletovej zóny, ktorá minulý rok chránila povstalcov v Líbyi a dodávky zbraní povstaleckým silám, zloženým prevažne z armádnych dezertérov, ktorí sú zle vybavení a sú nútení vzdorovať prevahe palebnej sily armády. „Má chemické zbrane, ktoré môže použiť. Má tanky, lietadlá, mínomety, rakety, kým my nemáme vôbec nič,“ podotkol abú Amar.

„Sme skutočne nespokojní. Sýrsky ľud si stále váži európske krajiny, ale keď bude tento trend pokračoval, znenávidí ich,“ dodal povstalecký veliteľ.

Analytici: Čí dlhší bude konflikt, tým bude aj radikálnejší

Čím dlhšie bude podľa odborníkov konflikt trvať, tým je pravdepodobnejšie, že sa bude aj radikalizovať. V posledných mesiacoch sa množia správy o príchode mnohých islamských radikálov do Sýrie cez Turecko. Podľa agentúry AFP mnohí z nich dorazili napríklad z Alžírska, Francúzska, Švédska alebo Čečenska.

Sýrski povstalci a rôzni experti tvrdia, že Al-Kajdá v tejto oblasti ešte nepredstavuje organizovanú silu. Rebeli však niekedy používajú jej taktiku ako napríklad v máji, keď došlo k samovražednému útoku v Damasku, ktorý stál životy 55 ľudí.

Spojené štáty, ktoré dlhodobo vinili Sýriu z tolerovania islamistov prechádzajúcich cez jej územie do Iraku, oficiálne odmietli dodávať zbrane rebelom práve z obavy, že sa dostanú do rúk Al-Kajdá.

Ajmán Zavahrí, ktorý je považovaný za šéfa tejto teroristickej organizácie, vo februári otvorene podporil sýrske povstanie, ale povstalci jeho vystúpenie označili za „miešanie“ sa do sýrskych záležitostí.

Asad od začiatku nepokojov v marci 2011 tvrdí, že bojuje proti medzinárodnému sprisahaniu a vzbure „ozbrojených teroristických skupín“. Sýrska opozícia kritizuje tento postoj a trvá na tom, že žiada slobodu a demokraciu, kým skupiny ako Al-Kajdá sa usiluje o založenie islamského štátu.

Ale ani samotní rebeli nie sú v tejto otázke jednotní a zdá sa, že niektorí z nich sú pripravení na spojenectvo s najradikálnejšími skupinami, aby mohli poraziť Asada. „Hlavným cieľom je zastaviť krviprelievanie v Halabe. Ak ani Západ, ani Arabi nám nepomôžu, požiadame Al-Kajdá, aby zastavila krviprelievanie,“ povedal halabský aktivista Bará Halabí. Zároveň však potvrdil, že takýto typ aliancie môže byť len dočasný.

„Nakoniec to bude na obyvateľov Halabu, aby sa rozhodli o svojej budúcnosti. A ľud, ktorý povstal a bojoval proti diktátorovi, ako je Bašár Asad, by potom mohol bojovať proti Al-Kajdá,“ dodal.