Česko zakázalo vývoz tvrdého alkoholu

ČTK | 20.09.2012 14:34, aktualizované: 
alkohol, krčma, bufet Foto:
Ilustračné foto
Český minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09) zakázal v štvrtok večer krátko po 19:30 vývoz alkoholu od 20 percent z Česka, a to s okamžitou platnosťou.

Podľa českého premiéra Petra Nečasa (ODS) chcela export zo ČR zakázať EÚ až na dva mesiace, vláda ju preto predbehla. Predseda vlády na tlačovej konferencii uviedol, že tak Česko bude môcť bariéry exportu odstrániť samo.

Vláda dostala informáciu, že vzhľadom k pokračujúcim otravám Európska komisia chystá zákaz dovozu českého alkoholu nad 20 percent na dva mesiace s teoretickou možnosťou rokovania o skoršom ukončení, „uviedol Nečas po mimoriadnom zasadnutí kabinetu. Premiér dodal, že k ukončeniu zákazu vývozu by bol nutný súhlas nadpolovičnej väčšiny členských štátov. Pre Česko je tak podľa predsedu vlády výhodnejšie, keď "uvalenie a odstránenie tejto exportnej bariéry bude v rukách českých orgánov“.

Situáciu vláda konzultovala s českým veľvyslancom pri EÚ aj komisármi EÚ. Minister poľnohospodárstva Petr Bendl (ODS) potom rokoval so zástupcami výrobcov a vývozcov. Je presvedčený o tom, že ČR dokáže situáciu s metanolom vyriešiť skôr ako za dva mesiace. Podotkol, že v potravinovej afére okolo technickej soli z Poľska mu trvalo „dlhé mesiace“, ako sa dostal k nejakým informáciám. Teraz si vraj môže len povzdychnúť, že Európska komisia reagovala „zo dňa na deň“.

V Česku už kvôli mnohým otravám metylalkoholom platí zákaz predaja alkoholických nápojov s obsahom alkoholu 20 a viac percent, a to od minulého piatku. Toto mimoriadne opatrenie v štvrtok H­eger iba rozšíril o zákaz exportu. Kabinet sa už dohodol na zmiernení tejto čiastočnej prohibície a postupnom uvádzaní tvrdého alkoholu znovu na trh. Rovnaké podmienky budú podľa Nečasa platiť aj pre vyvážené liehoviny. Otravy si vyžiadali 23 obetí, štyri desiatky ľudí sú v nemocniciach, niektorí v ​​kritickom stave.

Polícia v kauze metylalkoholu zaistila podozrivé suroviny

Česká polícia v štvrtok podľa Českej televízie výrazne pokročila v prípade kauzy otráv metanolom. Pri razii v sklade v centre Opavy, kde bola výrobňa cukroviniek a teraz to sú sklady desiatok firiem, zaistila niekoľko tisíc litrov podozrivých surovín, ktoré mohli na výrobu jedovatého alkoholu slúžiť. Práve v tomto sklade by mohlo byť kľúčové miesto, odkiaľ sa metanol dostával do nelegálnych skladov a odtiaľ do predajnej siete.

Policajti zabavili päť tisícilitrových barelov s neznámou tekutinou, ktoré odviezli k expertíze. „Ak by sa potvrdili predpoklady s metanolom, išlo by zatiaľ o najväčší úspech v boji s pančovacou mafiou,“ uviedla televízia.

Záťah pravdepodobne súvisí so sériou zatknutí v Zlínskom kraji a podľa informácií ČT sa zlínski kriminalisti dostali na vrchol jednej z vetiev nelegálneho trhu s alkoholom. Podľa neoficiálnych informácií by práve sklad v Opave mohol byť zdrojom, ktorý zásoboval surovinami nelegálne sklady s alkoholom, ktoré kriminalisti objavili pred týždňom na zlínskom sídlisku Južné svahy. V súvislosti s týmto záťahom bol zadržaný jeden človek, policajti ho vypočúvajú.