V Rajke protestoval Jobbik proti slovenskej reklame na byty

bv, Pravda.sk | 22.10.2012 12:24
Jobbik, Rajka, Maďarsko Foto:
Priznivci Jobbiku blokujú na hranici jeden jazdný pruh.
Opozičné ultrapravicové hnutie Jobbik v pondelok zorganizovalo v maďarskej prihraničnej obci Rajka blokádu jazdného pruhu na ceste k hranici so Slovenskom.

Pri vstupe do Rajky odparkovali prívrženci maďarského opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik a prívrženci Mládežníckeho hnutia 64 žúp v jednom jazdnom pruhu asi päť automobilov. Na jeden z nich zavesili transparent s nápisom RAJKA NIKDY SA NESTANE VI. OBVODOM BRATISLAVY. Zámienkou na akciu bol reklamný slogan slovenskej realitnej kancelárie, ktorá ponúka v Rajke byty v obytnom parku s tým, že ide o šiesty obvod Bratislavy.

Rajka je hneď prvá obec za slovensko-maďarskou hranicou, iba dvadsať kilometrov od centra Bratislavy. Vďaka cenám pozemkov a nehnuteľností, ktoré sú podstatne nižšie než v hlavnom meste Slovenska a v okolí, sa v poslednom desaťročí stala pre mnoho Slovákov atraktívnou lokalitou. V súčasnosti tvoria Slováci viac než polovicu z 3 000 obyvateľov.

„Reklamu považujeme za provokáciu. Miestni obyvatelia sú na takéto témy citliví a aj Slováci, s ktorými som sa bavil, označili tento slogan za nešťastný,“ uviedol predstaviteľ miestnej župnej organizácie Jobbiku Tamás Kopetti.

Zopár protestujúcich prišli podporiť aj dvaja miestni obyvatelia. „Toto bola pokojná dedina, kým sa sem nenahrnulo toľko Slovákov. A prichád­zajú ďalší. Kde sa zastavia? Kedysi som tu každého poznal, tvorili sme jednu komunitu. Teraz je tu veľa prisťahovalcov,“ rozhorčoval sa jeden z nich. Protestujúci mladíci súhlasne prikyvovali. Tento názor však bol v Rajke ojedinelý.

„So Slovákmi tu nemáme žiadny problém. Chodia sem čoraz častejšie,“ povedala barmanka v pohostinstve v jednej z bočných uličiek.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Pocit ohrozenia. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na detskom ihrisku sa venovala dvom deťom pani Klaudia. Hovorila po slovensky. „Vzťahy s tunajšími starousadlíkmi máme perfektné. Oboch susedov máme Maďarov, pomôžu nám vždy, keď ich o to požiadame. Dokonca aj za odvoz našich smetí zaplatia, keď práve nie sme doma,“ uviedla. O proteste na ceste nič netušila. „To budú asi takí, ako ten náš Kotleba,“ zakončila debatu.