Zrušiť štátny sviatok je ťažšie, ako sa zdalo

12.11.2012 12:00
Zvolenský Foto:
Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska, naznačil snahu cirkvi dohodnúť sa na Sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
Na prvý pohľad jednoduché zrušenie dvoch štátnych sviatkov sa ukazuje pre vládu ako zložitý rébus, ktorý tak skoro nedokáže vyriešiť. Problémom je 15. september, Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorý katolícka cirkev bráni.

Zo sviatkov by mal ubudnúť ešte 1. september – Deň Ústavy SR. Na budúci rok obidva dni pripadnú na nedeľu, čo dáva vláde čas. Dovtedy môže názor aj zmeniť a vypustiť iný sviatočný deň. Zamestnávatelia však tlačia, aby problém začala riešiť už začiatkom budúceho roka.

Za zachovanie sviatku Sedembolestnej veriaci spustili petíciu, podporilo ju už takmer 120-tisíc ľudí. Proti zrušeniu sa vyslovila aj opozícia. Katolícka cirkev by bola najradšej, keby sa sviatok zachoval. Momentálne nebežia oficiálne rokovania s vládou, na neoficiálnej úrovni sa zvažujú možnosti riešenia.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský naznačil snahu cirkvi dohodnúť sa. Podľa neho ide stále o otvorenú otázku. Podotkol, že verejnosť ju pomerne citlivo vníma a je skôr naklonená k tomu, aby tento sviatok zostal slávený aj s dobrodením, že bude voľným dňom. „Ale zároveň by som povedal, že otázka je vo vývoji, lebo stále sa skúmajú možnosti, akým spôsobom by aj katolícka cirkev mohla vyjsť v ústrety, aby sme ukázali, že máme naozaj záujem na pomoci spoločnosti, ktorá sa nachádza v komplikovanej ekonomickej situácii,“ povedal Pravde Zvolenský.

Úrad vlády tvrdí, že problematika počtu štátnych sviatkov, resp. ich flexibilného presúvania, nie je uzatvorená. „Rokovania o tejto požiadavke zamestnávateľov sú stále otvorené. Vláda víta konštruktívnejší prístup cirkvi v tomto ekonomicky zložitom období, v ktorom sa ocitlo Slovensko i celá EÚ,“ zareagoval šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Politológ Michal Horský hovorí, že Rada solidarity a rozvoja zrejme konečne zafungovala, keď predstaviteľ katolíckej cirkvi zablokoval zámer vlády rušiť sviatok a prikláňa sa k stanovisku prispieť vlastným dielom k riešeniu ekonomických problémov spoločnosti. „Vzhľadom na doterajšiu argumentáciu, že viaceré dni pracovného pokoja obsahuje Vatikánska zmluva, Konferencia biskupov by mala nájsť zhodu so Svätou stolicou, aby jeden zo sviatkov zo zmluvy vypadol,“ mieni politológ.

Zrušiť dni voľna je požiadavka zamestnávateľov. Stále na nej trvajú a je im jedno, ktoré dni to budú. Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka povedal, že v tejto chvíli nebudú na to intenzívne tlačiť. „Dôležitá je teraz konsolidácia verejných financií. Vnímame to tak, že začiatok budúceho roka by mal byť ten čas, keď sa pripraví návrh novely zákona o štátnych sviatkoch,“ poznamenal Machunka.

Premiér Robert Fico ešte cez leto Pravde povedal, že nechce necitlivo pristupovať k zrušeniu sviatkov a nikoho sa nepýtať. Navrhol riešenie, že by sa Sviatok Sedembolestnej Panny Márie nerušil, ale presunul na nedeľu. Alternatívou by tiež mohlo byť riešenie ako v Portugalsku. Tam uzatvorili dohodu medzi štátom a Vatikánom o dodatku k Vatikánskej zmluve, na základe ktorého sa päť rokov nebude v konkrétny deň uplatňovať štátny sviatok. Po tom sa k tejto problematike vrátia a podľa ekonomického vývoja povedia, či ďalej áno, alebo nie. „Určite by právne najčistejším riešením bola dohoda s Vatikánom na dodatku, samozrejme, za priamej asistencie Konferencie biskupov,“ hovoril premiér.

Slovensko patrí medzi európske krajiny s najvyšším počtom dní pracovného pokoja. Je ich až 15. Ak by aj vláda ustúpila od 15. septembra, nemá veľa možností pretlačiť iný deň. Viaceré dni pracovného pokoja, ktoré sú napríklad cirkevnými sviatkami, sú zapísané vo Vatikánskej zmluve. Na voľné dni počas Vianoc, Veľkej noci alebo Sviatok všetkých svätých by nesiahala. Malý manévrovací priestor má pri rušení občianskych sviatkov, ako je 17. november, výročie nežnej revolúcie, či 29. august, Výročie SNP. Navyše je nepredstaviteľné, že by ľavicový Smer siahol na 1. máj – Sviatok práce.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ