Kto príde na Hrad? Búrlivák Zeman či štatistik Fischer

Pravda, Miroslav Čaplovič | 10.01.2013 08:39
Zeman, Fishcer Foto:
Miloš Zeman a Jan Fischer sa vzájomne vítajú v nedávnej spoločnej televíznej debate. Títo dvaja prezidentskí kandidáti by mali s najväčšou pravdepodobnosťou postúpiť do druhého kola volieb.
Jedno kreslo má deväť záujemcov. Nástupca Václava Klausa vzíde spomedzi troch straníckych a šiestich občianskych kandidátov. Prvé kolo českých prezidentských volieb sa uskutoční tento piatok a sobotu.

Všetci uchádzači sa pasujú za bojovníkov proti korupcii a učiteľov morálky. U každého sa dá pritom nájsť niečo, čím sa od iných súperov odlišuje. Rôznorodosť názorov odhaľujú ich webové stránky a blogy.

Euro, pionier, otec

Pevnú českú korunu nevymením za euro, dušuje sa Přemysl Sobotka, ktorého vyslala do kampane pravicová občianska demokracia. Karel Schwarzenberg zo strany TOP 09 označuje seba za nositeľa myšlienok Václava Havla. Jeho webovú stránku zasypali podporou viaceré osobnosti. ,,Chcem ho za prezidenta, pretože ako jediný z kandidátov nebol ani komunista, ani zväzák, ani pionier, ani iskrička," poznamenal napríklad pesničkár Ivan Mládek.

Sociálny demokrat Jiří Dienstbier je dedič rovnakého prvého a druhého mena po známom zosnulom disidentovi. V kampani často 43-ročného ľavičiara podpichovali, či sa necíti byť príliš mladý na funkciu prezidenta. Čelil tiež kritike, že sa poklonkuje komunistom, lebo by vymenoval vládu nimi podporovanú. ,,Táta by mi přes hubu nedal," znela v češtine jeho dôrazná reakcia, keď sa objavili tvrdenia, že otec, ktorý podpísal protikomunistickú Chartu 77, by bol smutný zo svojho syna.

Silné európske pochybnosti prejavila Jana Bobošíková: ,,Ako jediná z prezidentských kandidátov nedovolím prenos ďalších právomocí do Bruselu." Kresťansky založená Zuzana Roithová považuje rodinu za základ štátu a želá si, aby sa rodilo viac detí. Celkovo kandidujú tri ženy. Ešte herečka Táňa Fischerová, ktorá získala politické skúsenosti ako poslankyňa.

Zaujímavým zjavom prezidentskej súťaže je Vladimír Franz. Nemusel by povedať jediné slovo, ale aj tak by bol zo všetkých uchádzačov neprehliadnuteľný – tetovanie má na celom tele vrátane tváre.

Súčet popularity týchto siedmich kandidátov je približne 55 percent. Žiadny z nich zrejme nepostúpi do druhého kola volieb, v ktorom sa rozhodne o novom prezidentovi. Znamená to, že víťaz vzíde z dvojice bývalých predsedov vlád Miloš Zeman – Jan Fischer. Prvý z nich by mal podľa prieskumu verejnej mienky v prvom kole získať 25 percent hlasov, druhý menovaný o 5 percent menej.

Sila videoklipu

Zeman teda v poslednom čase nielenže zmazal náskok Fischera, ale ho už aj predstihol. Zjavne ťaží zo svojej výrečnosti. Má v sebe väčšiu charizmu. Mnohí s ním nemusia súhlasiť, ale určite ich zaujme.

V ére elektronických médií je nezanedbateľný vplyv predvolebných videoklipov. Odborníci na reklamu sa v českej tlači zhodli, že najlepší nakrútil Zeman. Pri porovnaní s ostatnými nezostáva nič iné, len im dať za pravdu. V lese pohládza strom, tvrdí, že česká politika je nudná a plná zlodejstiev a tým, čo chcú zmenu, odkazuje: ,,Lepšie než preklínať tmu, je zapáliť aspoň jednu sviečku." Prechádzajúc potom okolo klaunov na chodníku, ktorých pozdravuje, upozorňuje, že uťahovať si z druhých si môže len ten, kto sa dokáže zasmiať na sebe. Klip sa končí bozkom a objatím s pôvabnou dcérou Kateřinou, ktorá osviežila Zemanovu kampaň. ,,Každý prezident má pracovať pre budúcnosť a budúcnosť, to sú aj naše deti," povedal na záver.

Zemanova videonahrávka pôsobí tak, že si ju človek môže pozrieť aj desaťkrát za sebou a stále má pocit, že ho oslovuje. Príčinou je výborná štylistika a skvelá práca režiséra Filipa Renča. České médiá upozornili, že Zemanov štáb zaplatil len výrobné náklady, ktoré boli v prepočte okolo dvoch tisíc eur. Na komerčnom trhu by si údajne Renč mohol vypýtať od klienta za také dielo až dvadsaťnásobok .

Fischer, naopak, pokrivkáva. Keď v apríli 2012 oznámil prostredníctvom videa, že bude kandidovať, pred kamerou mal dávku bezprostrednosti aj vtipu. Voličov oslovil v okne svojej chalupy na manželkinu výzvu, aby sa neskrýval. Následne zdôraznil, že sa pred nikým neskrýva a ani tak robiť nemieni. Aktuálny klip o Fischerovi, ktorý dlhé roky robil na štatistickom úrade, vyznieva ako o svedomitom politikovi, lenže zábery nedokážu veľmi zaujať. Celkový dojem? Skôr napríklad úzkoprofilová reklama na nejakú poisťovaciu spoločnosť, v ktorej generálny riaditeľ objasňuje plány svojim podriadeným a sekretárkam. Samozrejme, že od nádejnej hlavy štátu sa neočakáva šou, ale Fischerova serióznosť vyznieva až strojene.

Zahraničná politika

Fischer zdôrazňuje, že v oblasti zahraničnej politiky musí Česko hovoriť jedným hlasom – rovnako prezident, vláda aj jej rezort diplomacie. Je to zjavná narážka na Václav Klausa, ktorý dráždi hlavne euroskeptickými názormi. Fischer sa profiluje ako stúpenec USA, čo dokazuje, že sa stále hlási k tomu, že americký vpád do Iraku bol správnym rozhodnutím.

Zeman v zahraničnopo­litickej oblasti potvrdzuje povesť búrliváka, ktorý si nekladie servítku pred ústa. Keby prišiel na Hrad, dá sa ťažko očakávať, že prijme niekoho z oficiálnych predstaviteľov z Prištiny. ,,Kosovo je podľa mňa islamská teroristická diktatúra financovaná narkomafiami a Česko ako demokratický štát nemal nikdy túto príšeru uznať," povedal pre Český rozhlas.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ