Rok 2013. Bude na jeho konci svetlo?

Pravda, Milan Čupka | 19.01.2013 07:00
štrajk učiteľov Foto: ,
Náladu v spoločnosti môžu ovplyvniť rôzne nepredvídateľné udalosti. Vlani k nim patril napríklad aj štrajk učiteľov.
Ťažko nájsť vhodnejší výraz na opísanie začiatku roka 2013, ako známe slová prezidenta Václava Havla o ,,blbej nálade". Vo všetkých pádoch skloňované slovo kríza, vidina rušenia ďalších pracovných miest a neistota v eurozóne určite nikomu na pohode nepridajú. Sú však vízie pre rok s trinástkou na konci naozaj nešťastné? Alebo nás aspoň na jeho konci bude do roku 2014 vyprevádzať svetlo nádeje?

Pesimistické vízie v spoločnosti v súčasnosti prevládajú aj podľa sociológa Róberta Klobuckého zo Slovenskej akadémie vied. Ako sa však nálada Slovákov počas roka bude meniť, si netrúfa odhadovať. ,,Vstupuje do toho veľa externých faktorov, o ktorých sa vopred nevie. Minulý rok napríklad na spoločenský život na Slovensku výrazne vplývali kauza Gorila, štrajky lekárov a učiteľov. Obdobné udalosti vždy výrazne ovplyvnia náladu spoločnosti," mieni sociológ.

Hoci kauza Gorila vytiahla vlani do ulíc tisícky ľudí, Klobucký si myslí, že ľudia sú politikou skôr frustrovaní a väčšina spoločnosti sa ju bude snažiť odsunúť mimo každodenných starostí. ,,I keď sa dá v súvislosti s krízou očakávať pokles spoločenskej dôvery i v iných európskych krajinách, tak hodnoty namerané na Slovenku sú i v porovnaní so susednými krajinami skutočne veľmi nízke. Podľa medzinárodného výskumu z roku 2008 si iba asi 13% obyvateľov Slovenska myslí, že väčšine ľudí sa dá dôverovať. V Českej republike je to 31%, v Poľsku 28% a v Maďarsku 21%," uzatvára sociológ.

Držíme palce Taliansku

Európa zároveň naďalej zostáva aj pod drobnohľadom celého sveta. Rozpad eurozóny by bol udalosťou, ktorá by ovplyvnila dianie na celej zemeguli. Podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied to však už v tomto roku nie je taká horúca téma ako vlani. ,,To riziko sa minulý rok pohybovalo okolo 50 percent. Tento rok už aj finančné trhy vnímajú hrozbu rozpadu eurozóny ako podstatne menej reálnu," tvrdí Baláž.

Slovákov však v tomto roku bude trápiť nezamestnanosť či celkové spomalenie ekonomiky. ,,Keď sa však dnes hovorí o kríze, treba si uvedomiť, že súčasný stav nemožno porovnávať s rokmi 2001 až 2008. Vtedy sme totiž prežívali zlatý vek slovenskej ekonomiky. Ak teda rast HDP neklesne pod 2 až 3 percentá ročne, je možné rok považovať za normálny a nie krízový," upozornil prognostik. Baláž si myslí, že Slovensko čaká z ekonomickej stránky menej úspešný rok, ako bol ten vlaňajší. ,,Ale pokiaľ nedôjde ku kolapsu veľkého štátu, pričom momentálne sa za chorého muža Eurozóny označuje najmä Taliansko, nič dramatické by sa v tomto roku nemalo stať. Ak by však nejaký veľký európsky štát skrachoval, môže to viesť až k rozpadu eurozóny. Ale či sa to stane, to dnes nevie nik povedať," uzavrel Baláž.

Ekomika straší najviac

Keď sa na rok 2013 pozrieme z globálneho hľadiska, najväčším rizikom, ktorému svet tento rok bude čeliť, je podľa dokumentu Svetového ekonomického fóra nepomer medzi príjmami najchudobnejších a najbohatších ľudí planéty. Aj druhé najväčšie riziko je ekonomického charakteru – strach z krachujúcich štátov, ktoré sa utopia vo vlastných dlhoch. Na tretej priečke sú obavy z negatívneho vplyvu skleníkových plynov.

Medzi svetové hrozby, ktoré sa nemusia týkať už roku 2013, ale ich pravdepodobnosť výskytu v nasledujúcich desiatich rokoch je vysoká, patrí kríza s nedostatkom pitnej vody, zlyhanie v adaptácii na klimatickú zmenu, korupcia, kyber útoky, nepripravenosť systému na starnutie populácie, úpadok medzinárodných dohôd a spoločenstiev, potravinová kríza, ale ešte stále aj terorizmus.

,,V dnešnom prepojenom svete pritom môže aj jedna zlá reakcia jedného štátu spôsobiť problémy mnohým ďalším. Aj preto by sa v ideálnom svete mali pre globálne hrozby hľadať globálne riešenia," píše sa ďalej v správe o rizikách pre tento rok. Fórum tiež robilo medzi obyvateľmi viacerých krajín anketu, v ktorej ľudia odpovedali, ako je podľa nich ich štát pripravený na rôzne globálne výzvy a riziká. Ukázalo sa, že v kríze svojej domovine najviac dôverujú Švajčiari a Japonci.

Ekomika straší najviac

Svet v roku 2013 však nečakajú len riziká a hrozby. Magazín Wired napríklad v špeciálnom vydaní o trendoch pre rok 2013 upozornil na projekt University College of London, ktorý pomôže svetu pochopiť, ako spolu súvisia globálne a lokálne zmeny. Projekt sa sústreďuje na štyri hlavné oblasti – obchod, migráciu, bezpečnosť a rozvojovú pomoc. ,,Vďaka matematickému modelu budeme napríklad vedieť, ako teroristický útok v jednej časti sveta ovplyvní migráciu a medzinárodnú pomoc v inej," povedal šéf projektu Alan Wilson.

Po ére rastu teda obdobie relatívnej stagnácie môže priniesť priestor na lepšiu analýzu, čo sa vlastne stalo a deje v súčasnom globalizovanom svete. Prognózy hovoria aj o väčšej angažovanosti ľudí v lokálnej politike, najmä pod vplyvom internetu a nastupujúcej generácie, ktorá dbá na zelené riešenia, podporuje malých lokálnych predajcov či komunitné svojpomocné projekty. Webová generácia má pomaly reformovať aj demokraciu, keďže dôvera v systém politických strán upadá na celom svete.

A čo tá ,,blbá" nálada? Takmer každá analýza hovorí, že rok 2013 nebude jednoduchý. A ľudia sa už nemôžu upínať ani k vykúpeniu v podobe ohláseného konca sveta ako vlani. Ak však nejakú nadprirodzenú nádej na odstavenie ,,blbej" nálady predsa len potrebujú, môžu sa upnúť k tomu, že v čínskom horoskope onedlho nastane rok hada, ktorý zvyčajne prináša energiu a pozitívne myslenie. Najmä bez naposledy menovaného svetlo na konci dnes uvidíme len ťažko.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ