Lipšica preveria za jeho výroky o Privatbanke

Igor Stupňan, Vanda Vavrová | 24.01.2013 14:03, aktualizované: 
Daniel Lipšic Foto: ,
Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic.
Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic bude zrejme vyšetrovateľom vysvetľovať svoje výroky o podozrení, že Privatbanka, ktorú vlastní finančná skupina Penta, prala špinavé peniaze. Lipšic trestne stíhaný nie je, vedie sa len stíhanie vo veci.

Čo konkrétne je predmetom vyšetrovania, nie je v tejto chvíli jasné, polícia aj prokuratúra to odmietajú povedať. V každom prípade, Privatbanka podala trestné oznámenie na prokuratúru ešte vlani vo februári po vyhlásení vtedajšieho ministra vnútra Lipšica, že na základe finančnej kontroly je banka podozrivá z prania špinavých peňazí. Na tému Privatbanky usporiadal Lipšic niekoľko tlačových konferencií a tesne pred svojím odchodom z funkcie navrhol odobrať jej licenciu. Banka vtedy obvinila Lipšica z hrubého útoku. Jej riaditeľ Ľuboš Ševčík vyhlásil, že nie je v poriadku, ak by sa mali prezradiť informácie, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu.

Lipšic vlani vo februári povedal, že banka finančnej polícii nenahlásila 248 neobvyklých operácií. „Išlo o vklady vysokej hotovosti od veľmi zvláštnych osôb. Išlo o osoby z finančných skupín aj z podsvetia,“ povedal vtedy. Mená neprezradil s tým, že je viazaný mlčanlivosťou.

V tom čase na verejnosť prenikli informácie o tom, že si známy podnikateľ poslal z účtu na Malte na účet v Privatbanke tri milióny eur, čo považovala polícia za podozrivú operáciu. Generálna prokuratúra už vtedy preverovala únik informácií o účtoch viacerých klientov banky do médií. Pravda vlani písala, že na základe viacerých trestných oznámení klientov začala prokuratúra vyšetrovanie pre podozrenia, že na verejnosť unikli čísla účtov niekoľkých desiatok klientov Privatbanky spolu s ich osobnými údajmi a informáciami o ich finančných operáciách. Na zozname, ktorý mal uniknúť do médií, mali byť mená vplyvných podnikateľov, ale aj štátnych inštitúcií či najbližších príbuzných najvyšších ústavných činiteľov. Privatbanka vtedy potvrdila, že v súvislosti s porušením bankového tajomstva ju už kontaktovalo viacero klientov.

Bez podrobností

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová k celej záležitosti poskytla len strohé vyjadrenie. „Generálna prokuratúra vykonáva dozor nad trestným stíhaním vo veci podozrenia z trestných činov ohovárania, poškodzovania cudzích práv, ohrozenia utajovaných skutočností a zneužívania právomocí verejného činiteľa.“ Trestné stíhanie začal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vlani 20. decembra po vyhodnotení trestného oznámenia. „Keďže prebieha prípravné konanie, k podrobnostiam sa vyjadrovať nebudeme,“ dodala Gedrová.

Polícia aj Generálna prokuratúra odmietli, že stíhajú konkrétnu osobu v kauze úniku informácií o klientoch z Privatbanky. Policajný prezident Tibor Gašpar poprel informácie, ktoré zverejnili niektoré médiá, že sa začalo ďalšie trestné stíhanie v kauze Gorila. ,,Nie je stíhaná žiadna osoba. Vyšetrovateľ len začal vyšetrovanie vo veci pre trestné oznámenia od viacerých fyzických a právnických osôb. Dnes nie je stíhaný bývalý minister vnútra v žiadnom konaní," reagoval pre Pravdu policajný prezident.

O tom, že Generálna prokuratúra začala trestné stíhanie vo veci, informoval portál sme.sk. Podľa neho dozor na prokuratúre vedie šéf trestného odboru Tibor Šumichrast, ktorého do funkcie nominoval Dobroslav Trnka.

Lipšic ukazuje na Pentu

Exminister Lipšic tvrdí, že sa nedá zastrašiť bielymi goliermi a nech Generálna prokuratúra nájde odvahu a obviní ho. Už pred niekoľkými mesiacmi mal informácie o tom, že biele goliere tlačia na prokuratúru, aby začala trestné stíhanie voči nemu a ľuďom, ktorí nariadili vyšetrovanie kauzy Gorila. Spýtal sa, či je náhoda, že trestné stíhanie sa začalo krátko po tom, čo v parlamente poukázal na prijímanie zákona o obnoviteľných zdrojoch energie, na ktorom mohla skupina Penta ročne zarobiť do 30 miliónov eur.

Minister vnútra Robert Kaliňák zareagoval, že vo veci koná Generálna prokuratúra a on nie je orgánom činným v trestnom konaní. ,,Nehovorím na to nič," poznamenal minister a dodal, že za problém považuje, aby niekoho stíhali za výroky vo veci verejného záujmu.

Hovorca Penty Martin Danko v štvrtok povedal, že Lipšic sa vyjadroval k aktivitám Penty a Privatbanky dehonestujúcim spôsobom, ktorý bol absolútne neprimeraný a nevyvážený v súvislosti s tým, k akým záverom dospela pri kontrole Privatbanky jednotka finančnej polície. ,,Vzhľadom k tomu, že sa jedná o prebiehajúce vyšetrovanie, nebudeme k uvedenej veci sprístupňovať za našu stranu podrobnejšie informácie," dodal Danko.

Zákon jednoznačne hovorí, že na styk s bankovým tajomstvom je oprávnený v prípravnom konaní len pracovník finančnej polície. Nikto iný, ani policajný prezident či minister vnútra, k takýmto dokumentom nemá prístup. ,,Minister to môže vedieť iba v tom prípade, ak bolo vydané rozhodnutie o udelení pokuty banke a táto sa odvolala proti rozhodnutiu Spravodajskej jednotky finančnej polície. Odvolací orgán je minister a vtedy sa oboznámi s obsahom rozhodnutia oficiálne. Ale aj keď sa oboznámi oficiálne, nemôže vyzradiť bankové tajomstvo," upozorňuje zdroj z justičného prostredia.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok z denníka Pravda

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ