Župy neprinesú skutočný boj Smeru a opozície

Igor Stupňan | 07.02.2013 15:00
pavol abrhan, tomáš galbavý, milan belica,... Foto: ,
Na snímke zľava doprava Pavol Abrhan (KDH), Tibor Glenda (Smer), Milan Belica a Tomáš Galbavý (vtedy SDKÚ).
Župné voľby na jeseň nebudú hlasovaním ľudí o spokojnosti s vládou premiéra Roberta Fica a ani typickým súbojom ľavice s pravicovou opozíciou. Vo všetkých ôsmich krajoch sa totiž s veľkou pravdepodobnosťou nevytvorí spoločný front opozície proti Smeru. Prinajmenšom v Nitrianskom kraji by sa mala zopakovať slovenská koalícia proti maďarským stranám.

Župné voľby navyše ani nepriťahujú veľkú pozornosť voličov. Istým ťahákom môže byť len zápas o kreslá županov, čo bude pre strany skôr vec politickej prestíže. Veľkým bojom Smeru a opozície tak budú až prezidentské voľby.

Ani sami politici nie sú úplne presvedčení, že župné voľby vystavia vládnemu Smeru vysvedčenie. „Myslím si, že ešte nie, aj keď dovtedy sa môžu prejaviť niektoré zlé rozhodnutia Ficovej vlády,“ podotkol líder Mostu-Híd Béla Bugár. Podpredseda KDH Pavol Abrhan si napriek tomu myslí, že súboj o župy bude istým signálom aj o vnímaní vysokej politiky. Podpredseda Smeru a banskobystrický župan Vladimír Maňka povedal, že bude závisieť od strán, či chcú byť za niečo alebo proti niekomu. Podľa Maňku v župných voľbách zohráva istú úlohu aj politické tričko, ale aj to, či ide o schopného kandidáta, ktorého ľudia v regióne poznajú.

Sociológ Pavel Haulík upozornil, že v týchto voľbách nebude možné vnímať opozíciu ako celok a aj preto sa nedá hovoriť o zápase dvoch táborov. „Župné voľby asi nevyvolajú takú polarizáciu, možno voľba županov. Ale pokiaľ ide o voľby poslancov do krajských zastupiteľstiev, tam to nebude vyhranené,“ usúdil sociológ. Tiež voličská účasť býva v tomto type volieb slabá. V roku 2009 v prvom kole bola v priemere len necelých 23 percent. "Aj teraz to bude slabé, lebo nie je dôvod domnievať sa, že by sa zrazu zvýšil záujem o regionálnu problematiku,“ poznamenal Haulík. Za hlavný konflikt vládneho Smeru a opozície označil až prezidentské voľby. Táto téma však spí a politici nie sú schopní sa pohnúť ďalej.

Spoločného kandidáta opozícia stále nemá. Lídri strán Ľudovej platformy KDH, SDKÚ a Mostu-Híd apelujú na krajské štruktúry, aby postupovali spoločne. Záujem o koalíciu s Ľudovou platformou má podľa predsedu Richarda Sulíka aj SaS. Napríklad v Košickom kraji sa už podľa poslanca Mostu-Híd Eleméra Jakaba strany Ľudovej platformy dohodli na spoločnom postupe pri voľbe kandidátov na poslancov. Zatiaľ nie je dohoda na kandidátovi na župana. Iné to bude v Nitrianskom kraji. Situáciu tam vidí ako problematickú líder Mostu-Híd Bugár. Podľa neho by si strany Ľudovej platformy mali spolu sadnúť a povedať si svoje predstavy. Podpredseda KDH Pavol Abrhan však vyhlásil, že za posledných osem rokov podstatná časť slovenskej koalície v Nitre preukázala schopnosť prijímať rozhodnutia a efektívne spravovať financie. Poukázal na prebytkový rozpočet. „Táto koalícia napriek tomu, že bola označená za protimaďarskú, dokázala vyrovnane hospodáriť vo všetkých oblastiach a dokázala sa vyhnúť väčším národnostným napätiam,“ podčiarkol Abrhan.

Šéf Smeru v Nitrianskom kraji Tibor Glenda z možnej spolupráce nevylučuje žiadnu stranu, ktorá má zastúpenie v župnom zastupiteľstve. Mieni iniciovať stretnutie s KDH, SDKÚ, SNS a Mostom-Híd. „Možno už prvé rokovania naznačia, či sme schopní dohodnúť sa na zmysluplnej koalícii, ktorá bude v prospech občanov,“ poznamenal Glenda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ