Orange Slovensko mal vlani výnosy 676 miliónov eur

SITA | 20.02.2013 12:45
Výnosy spoločnosti Orange Slovensko dosiahli vlani hodnotu 676 mil. eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje pokles o 8,3 %.

Vyplýva to z informácií, ktoré o slovenskom mobilnom operátorovi zverejnila jeho materská spoločnosť France Telecom. Pod finančné výsledky sa podľa Pavla Lančariča, generálneho riaditeľa Orange Slovensko, podpísali už tradične regulačné vplyvy a všeobecný cenový pokles.

Stále významnejšiu časť výsledkov spoločnosti tvoria podľa Lančariča fixné služby, ktoré mali na celkových výnosoch operátora 2,2-percentný podiel. Pokračujúci rast zaznamenali aj mobilné a dátové služby. Hlavným hnacím motorom však bol pokračujúci nárast dátovej prevádzky. Podiel výnosov z mobilných dátových služieb na celkových výnosoch za mobilné služby vzrástol na 24,6 %, pričom objem dátovej prevádzky zákazníkov sa medziročne zvýšil o 14 %. V minulom roku spoločnosť Orange investovala do dostupnosti a kvality mobilných služieb celkovo 87 mil. eur.

Ku koncu decembra minulého roka mala zákaznícka báza spoločnosti Orange vyše 2,85 mil. aktívnych zákazníkov. Medziročne si tak pohoršila o 83 tis. užívateľov. Podľa údajov materskej spoločnosti Orange Slovensko ukončil rok štvrtý kvartál 2012 s celkovým priemerným výnosom na zákazníka (ARPU) v sume 209 eur, rok predtým to bolo o 20 eur viac.

Orange Slovensko je integrovaný telekomunikačný operátor poskytujúci komplexné telekomunikačné služby v mobilnej a pevnej sieti na Slovensku. Majiteľom 100 % akcií spoločnosti Orange Slovensko je skupina France Telecom prostredníctvom Atlas Services Belgicko.