Preferencie Smeru klesajú, Lipšic by sa dostal do parlamentu

TASR | 27.02.2013 11:28
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
Ak by sa parlamentné voľby konali vo februári 2013, so ziskom 34,6 percenta by v nich zvíťazila strana Smer. Vyplýva to zo záverov prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus v dňoch 6. až 12. februára na vzorke 1025 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Na druhom mieste skončilo KDH so ziskom 10,9 percenta. Prieskum agentúry Focus sa však uskutočnil ešte predtým, ako Radoslav Procházka oznámil odchod z hnutia. Prvú trojku uzatvára OĽaNO (8,9 percenta).

Do parlamentu by sa dostali aj SDKÚ (8,9 percenta), SaS (7,7 percenta), v súčasnosti neparlamentná Nova (5,4 percenta) a Most-Híd (5,1 percenta). Pred bránami zákonodarného zboru by skončila SNS (4,1 percenta), SMK (3,8 percenta) a KSS (tri percentá). Ostatné strany alebo hnutia by nezískali ani dve percentá hlasov.

Oproti januárovému prieskumu agentúry Focus si najviac pohoršil Smer, ktorý pred mesiacom získal 36,9 percenta hlasov. Naopak, najvýraznejší vzostup zaznamenala SaS. Tá v úvode roka získala 6,9 percenta hlasov.

Respondenti odpovedali v prieskume na otázku: „Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?“ Z oslovených by 20,3 percenta nešlo voliť a 17,3 percenta odpovedalo „neviem“, resp. „nechcem odpovedať“.