Pravidelné letecké spojenie Bratislava - Kyjev je znovu otvorené

Boris Latta, Pravda, TASR | 01.03.2013 15:29
letisko Foto: ,
Prví cestujúci vystupujú z lietadla spoločnosti Air Onix z Kyjeva po pristátí na bratislavskom letisku počas slávnostného otvorenia nového leteckého spojenia Kyjev - Bratislava.
Sedem rokov nemalo Slovensko letecké spojenie s Kyjevom, metropolou nášho najväčšieho suseda. V piatok predpoludním ale lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Air Onix pristálo na letisku v Bratislave, čím opätovne otvorilo letecký pravidelný most z kyjevského letiska Žuljany do Bratislavy.

Lietať sa bude štyrikrát týždenne: v pondelok, stredu, piatok a nedeľu. Relatívne nová ukrajinská spoločnosť Air Onix zabezpečí spojenie strojmi Boeing 737–500. Slovenská metropola je jej prvou cieľovou zahraničnou destináciou v rámci Európskej únie.

„Záujemcovia o let budú mať možnosť lietať nielen do Kyjeva, ale aj do Simferopolu na Kryme,“ povedal pre Pravdu Jevgenij Chajnatskij, zástupca cestovnej kancelárie Dolina Tour a partner spločnosti Air Onix. Potenciálnych zákazníkov majú okrem iného prilákať ceny leteniek. Napríklad prvé dva mesiace sa bude v rámci akcie predávať spiatočná letenka na Krym k Čiernemu moru za 299 eur. S predajom leteniek na novú linku Kyjev – Bratislava sa začalo už 16. januára.

Výhodou pre našinca by malo byť aj kyjevské letisko Žuljany, menšie z dvoch letísk, ktoré sa nachádza v širšom centre metropoly. Podľa zástupcov ukrajinskej strany turisti budú mať na rovnakom letisku aj prípoj lietadlami rovnakej spoločnosti ďalej k Čiernemu moru. Uvažuje sa aj o priamych letoch z Bratislavy do Simferopolu v čase letnej turistickej sezóny.

Záujem Ukrajincov o Slovensko neustále rastie, o čom svedčí aj stúpajúci počet návštevníkov z tejto krajiny na Slovensku. Napríklad v roku 2011 pricestovalo na Slovensko o 38 % Ukrajincov viac ako rok predtým a predbežné štatistiky ukazujú nárast aj v minulom roku.

Veľvyslanci oboch krajín Pavol Hamžík a Oleh Havaši potvrdili tento trend, pričom sa očakáva, že nárasty budú podstatne vyššie vzhľadom na liberalizáciu vízového režimu uplatňovaného Slovenskom voči Ukrajine.