Bezák o let do Ríma s biskupmi nemal záujem, šiel sám

md, Pravda.sk | 04.03.2013 18:01
Róbert Bezák, arcibiskup Foto:
Róbert Bezák na archívnej snímke z roku 2009, krátko po tom, čo sa stal trnavským arcibiskupom.
Emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák necestoval do Ríma charterovým letom, ktorý objednala Konferencia biskupov Slovenska (KBS), preto, že by mu v tom bránilo slovenské duchovenstvo. O spoločný let neprejavil záujem. Portálu Pravda.sk to potvrdil hovorca KBS Jozef Kováčik.

Cez víkend TV Markíza vo svojom spravodajstve odvysielala príspevok, že Bezák priletel do Ríma obyčajnou linkou, sedel v tom istom lietadle ako jej štáb. Druhého emeritného arcibiskupa a jeho predchodcu Jána Sokola priviezlo spolu s inými predstaviteľmi cirkvi lietadlo objednané slovenskými biskupmi. Tí mali v stredu vo Vatikáne na programe národnú púť Slovákov.

„Pán arcibiskup Bezák neprejavil záujem o účasť na púti, ani o let. Na ten sa mohol prihlásiť každý, kto mal záujem sa na púti zúčastniť. Oznam o tom bol verejne dostupný,“ uviedol pre Pravda.sk Jozef Kováčik s tým, že národná púť bola zameraná aj na poďakovanie pápežovi Benediktovi XVI. za jeho službu. „Zároveň sme navštívili hroby apoštolov sv. Petra a Pavla, ako aj hrob sv. Cyrila,“ dodal.

Na otázku, či KBS vedela, že cestu do Vatikánu mal v tom čase aj posledný emeritný arcibiskup Trnavy, hovorca slovenských biskupov jasne dementoval: „Nie, o pobyte pána arcibiskupa Bezáka sme nemali žiadne informácie.“

Róbert Bezák sa v stredu v Ríme stretol s generálnym predstaveným rehole redemptoristov, ktorý mu tlmočil požiadavku prefekta Kongregácie pre biskupov kardinála Marca Ouelleta, aby sa až do definitívneho doriešenia jeho ďalšieho pôsobenia v Cirkvi zdržal akýchkoľvek vyjadrení pre médiá, vrátane duchovných príhovorov. Arcibiskup to v nedeľu oznámil emailom spravodajským agentúram.