Kaník opätovne chce zodpovednosť za priestupky maloletých

SITA | 06.03.2013 10:07
Ľudovít Kaník Foto:
Poslanec z SDKÚ Ľudovít Kaník
Poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník do parlamentu opätovne predložil novelu zákona o priestupkoch, na základe ktorej by zodpovednosť za priestupky maloletých niesli rodičia alebo ich zákonní zástupcovia.

Kaník tak chce zmierniť súčasný stav akejsi osobitnej priestupkovej imunity neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá má vďaka súčasnej právnej úprave širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky.

„Opatrenie má riešiť aj prípady, keď často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté. Výrazný pomer priestupkov páchaných maloletými potvrdzujú aj štatistiky vedené v jednotlivých regiónoch najmä východného Slovenska, pričom tento pomer nebezpečne rastie v prospech maloletých páchateľov,“ argumentuje poslanec za SDKÚ.

V priestupkovom zákone Kaník zároveň navrhuje zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu, ak páchateľ nemá na jej zaplatenie, a to verejnoprospešné práce. Ak si páchateľ povinnosť nesplní, správny orgán určí vykonanie tejto práce do 60 dní od uplynutia pôvodnej lehoty, pričom výška sankcie sa dvojnásobne zvýši.

Ak priestupca opätovne ignoruje náhradnú lehotu pre výkon verejnoprospešných prác, správny orgán mu určí ďalšiu náhradnú lehotu, pričom výška pôvodnej sankcie sa trojnásobne zvýši. Keď by ani tretíkrát táto osoba nenastúpila na verejnoprospešné práce, stalo by sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, ktorý sa už posudzuje podľa Trestného zákona a hrozí zaň trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Poslanec za SDKÚ novelou upravuje aj Exekučný poriadok. Odmena exekútora by podľa návrhu nemala presiahnuť hodnotu samotnej dlžoby. „Cieľom tohto návrhu novely exekučného zákona je zabezpečiť, aby ľudia pre malé pohľadávky neboli zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori. Súčasná právna úprava totiž vytvára stav, že pri malých dlhoch vymáhaných exekútormi výška konečnej sumy často výrazne presahuje výšku pôvodnej pohľadávky. Je to neproporcionálne a neadekvátne,“ uzatvára exminister sociálnych vecí.

Kaník po prvý raz predložil novelu priestupkového zákona do parlamentu v októbri minulého roka, neskôr ju trochu zmenil. Po prerokovaní v pléne Národnej rady ju pred hlasovaním vždy stiahne s tým, že pre ňu nemá podporu a predloží ju na ďalšom zasadnutí. Poslanec za SDKÚ sa opakovane vyslovil, že návrh bude do parlamentu predkladať donekonečna, pokiaľ vláda nepríde s vlastným návrhom alebo nepodporí jeho riešenie. Teraz sa parlament bude Kaníkovou novelou zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 12. marca.

Prvý zákon rómskej reformy chce riešiť takzvanú priestupkovú imunitu sociálne odkázaných ľudí, v najbližších dňoch ho chce predložiť do pripomienkového konania aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Ľudia, od ktorých nie je možné vymôcť za priestupky peniaze, dostanú podľa návrhu dávky od štátu znížené o pokutu. Ak nevyplatia svoj dlh voči orgánom, zníži sa im ktorákoľvek dávka dostupná v systéme, vysvetlil Pollák podstatu novely. Kaník Pollákov zámer nepovažuje za šťastný, podľa neho bude ťažko vykonateľný v praxi.