Pančovaný alkohol zabil v Líbyi už 79 osôb, vyše 800 ďalších sa priotrávilo

ČTK | 14.03.2013 14:10
Už 79 osôb zomrelo v Líbyi po požití pančovaného alkoholu. Ďalších 827 sa priotrávilo liehovinou, ktorá podľa laboratórnych testov obsahovala jedovatý metanol. Najnovšiu bilanciu líbyjského ministerstva zdravotníctva zverejnila agentúra AFP. Správy o úmrtiach po požití pančovaného alkoholu prichádzali z Líbye od soboty.

Priotráveným osobám bola vykonaná dialýza, niektorí museli byť napojení na umelé dýchanie. Početný nárast smrteľných prípadov vysvetľujú odborníci úmrtím niektorých pacientov v kritickom stave. Za nárastom nových prípadov otravy potom podľa nich treba hľadať ľudí, ktorí dlho otáľali s vyhľadaním lekárskej starostlivosti v nemocnici.

Podľa členky krízového štábu na ministerstve zdravotníctva je už situácia pod kontrolou. „Vzorky odobraté pacientom poslali do európskych krajín k ďalším analýzam,“ tvrdí lekárka Madžá Felláová.

Postihnutých zvážajú do piatich nemocníc v Tripolise z niekoľkých predmestí hlavného mesta. Väčšina z nich je vo veku od 19 do 50 rokov. Vlnu otráv spôsobil podľa ministerstva zdravotníctva metanol v alkoholickom nápoji miestnej výroby slangovo zvanom Bocha.

V Líbyi ako moslimskej krajine je alkohol zakázaný, predáva sa ale nelegálne. Jeho pašovanie uľahčuje zlá situácia na hranici, ktorá je od zvrhnutia bývalého režimu Muammara Kaddáfího nedostatočne zabezpečená.