SaS pre Sulíka opúšťa člen republikovej rady

SITA | 18.03.2013 18:55, aktualizované: 
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
SaS opúšťa po sobotňajšom kongrese, kde bol zvolený za predsedu strany Richard Sulík, prvý vysoký funkcionár.

Stranu opúšťa člen Republikovej rady, čo je najvyšší trinásťčlenný stranícky orgán, zakladajúci člen strany a jej bývalý prešovský krajský šéf František Ksenzsigh. Dôvodom jeho odchodu je staronový predseda. S jeho protikandidátom Jozefom Kollárom a jeho skupinou chce naďalej spolupracovať.

Ako povedal Ksenzsigh, SaS je viac „hračkou“ pre Richarda Sulíka ako skutočnou politickou stranou, ktorá má pokorne slúžiť a zastupovať záujmy občanov. „Nedokážem ďalej pracovať v politickej strane, kde predseda strany označí snahy členov smerujúce k väčšej demokracii v strane za pseudodemokraciu a za ľúbivý pojem, s čím sa stotožní viac ako polovica členov. Podobne negatívne vnímam izoláciu, až úplne odcudzenie niektorých  členov strany, ale aj jej čelných predstaviteľov od problémov regiónov,“ povedal s tým, že neschopnosť vedenia strany reagovať na rozdielne potreby v regiónoch a ignorancia ich oprávnených požiadaviek, to je dnešný stav regionálnej politiky SaS.

„Predstavy vedenia strany SaS sú dnes na míle ďaleko od reality a skutočných potrieb bežných ľudí, ktorých trápia neriešené a často až neriešiteľné existenčné problémy,“ konštatoval.

Sobotňajší kongres bol z pohľadu Ksenzsigha najdôležitejší v krátkej  histórii strany. „Očakával som od neho, že znovu nasmeruje SaS na cestu, ktorá nám umožnila úžasný úspech vo voľbách v roku 2010. Bola to cesta tímovej práce a nadšenia, ktoré vychádzalo najmä z jasnej predstavy o tom, čo chceme v budúcnosti zmeniť a zlepšiť,“ konštatoval. Zároveň kritizoval, že SaS vo vláde nedokázala realizovať veľkú časť volebného programu a nasledujúce kauzy, najmä však Sasanka, ukázali aj druhú tvár predsedu  strany.

Sulík: SaS je silný tím, nestojí na jednotlivcoch

Sulíkovi je osobne ľúto každého rozhodnutia o odchode zo strany. Ako povedal Sulík v súvislosti s odchodom člena Republikovej rady Františka Ksenzsigha, SaS je silný tím, ktorý nestojí len na jednotlivcoch. „Dôležité je, že členská základňa SaS rastie,“ povedal s tým, že bývalým členom želá veľa osobných a pracovných úspechov. Podľa informácií agentúry SITA okrem Ksenzsigha dnes opustil rady liberálov aj jeden radový člen z Bratislavy.

Sulíkov protikandidát na post predsedu strany Jozef Kollár povedal, že pred koncom roka nezaplatili niektorí členovia členské príspevky, čo znamenalo ukončenie ich členstva v SaS. Po oznámení jeho kandidatúry na predsedu 6. decembra ešte niektorí podľa neho členské zaplatili s tým, že SaS dajú ešte šancu. „Zrejme si tí ľudia povedali, že šanca bola premrhaná a rozhodli sa odísť,“ konštatoval.

Predsedom SaS zostal po sobotňajšom kongrese Richard Sulík. Za Sulíka hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov. Priebeh volieb predsedu SaS odobroval notár. Ten osvedčil, že všetko prebehlo v súlade s volebným poriadkom liberálov.