Počasie sa neumúdri, apríl bude studený

Zlatica Beňová, Pravda | 03.04.2013 10:00
počasie, zima, sneh, snežienky Foto: ,
Ilustračné foto
Príchodu teplého jarného počasia sa zrejme nedočkáme ani do polovice apríla. V Európe stále vládne zima a na oteplenie si podľa meteorológov musíme počkať ešte pár týždňov. Hoci v druhej polovici apríla teploty porastú, typická jar to ešte nebude. Za nezvyčajne dlhé studené počasie môže prúdenie studeného vzduchu od Stredomoria.

Tvrdí to aj klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Šťastný. „Celý koniec zimy sa predĺžil, pretože na jar treba viac-menej dve veci – slniečko a teplý vzduch a obidvoje ešte neprišli,“ vysvetľuje Šťastný. Za dlhú zimu môže podľa neho takzvaná cyklóna – teda tlaková níž, ktorá sa vytvára nad Stredomorím. Na severnej pologuli sa jej vplyv prejavuje najmä výdatnými zrážkami a keďže na sever od Slovenska je relatívne studený vzduch, tak v uplynulých dňoch boli tieto zrážky najmä snehové. Preto tiež sneží aj tam, kde už o takomto čase dávno kvitli kvety.

Spomínaná tlaková níž nie je podľa Šťastného stála, objavuje sa v určitých opakujúcich sa cykloch, ktoré boli typické pre túto zimu a bolo ich niekoľko. Napríklad ešte v priebehu marca sa objavil záblesk teplého počasia, keď sa oteplilo na viac ako 15 stupňov. Studený vzduch od Stredomoria sa však vrátil a s ním aj sneženie. „Bláznivý apríl vystihuje počasie v najbližších dňoch, znova nás čakajú trvalejšie zrážky a sneženie, tento ráz počasia sa udrží naďalej,“ dodáva Šťastný.

Netypická studená jar podľa meteorológa Jozefa Csaplára nie je len na Slovensku. „Podľa analýz, ktoré máme k dispozícii, má ešte veľká časť Európy snehovú pokrývku, napríklad väčšina Nemecka, Poľsko, časť Českej republiky, časť Slovenska, veľká časť severu Ukrajiny,“ dodáva Csaplár. O blížiacej sa teplej jari sa podľa neho nedá hovoriť, zima bude ešte pretrvávať, hoci v polovici apríla by sa malo počasie trochu umúdriť.

„Na budúci týždeň oproti aktuálnemu stavu zaznamenáme predsa len oteplenie, ktoré väčšina z nás určite uvíta,“ tvrdí Csaplár. Na príchod teplejšieho počasia je podľa Csaplára potrebné, aby sa zmenilo prúdenie vo vyšších vrstvách atmosféry a aby na Slovensko začal prúdiť vzduch od Atlantického oceánu. Mal by byť menej vlhký, pretože veľa vlhkosti spôsobuje aj veľa oblačnosti, ktorá blokuje slnečné žiarenie.

Dlhá zima postihla aj sťahovavé vtáctvo

Studené počasie komplikuje život aj sťahovavým vtákom. Pre jeho vrtochy museli prerušiť každoročnú cestu z juhu na sever a teraz hrozí, že nebudú môcť vychovať toľko mláďat ako zvyčajne.

„Vtáky sa orientujú aj dĺžkou slnečného svitu, a tak niektoré začali tiahnuť. Keď prišla tlaková níž a začala sa snehová fujavica, museli sťahovanie prerušiť. Zostali tam, kde ich zachytila. Zosadli niekde na polceste. Vtáky, ktoré tiahnu ďalej na sever, sa zdržali aj u nás. Počas Veľkej noci som pozoroval pinku lesnú v tisícových kŕdľoch. Je to druh, ktorý tiahne do severnej Európy a tu popri cestách ich bolo neskutočne veľa. Čakali tu, kým sa počasie zmení. Vtáky boli na poliach popri cestách, niektoré aj priamo na cestách, čo bol veľmi zaujímavý jav,“ vraví Radovan Jambor, ornitológ z Trenčína.

Zima sa predĺžila, niektoré vtáčie druhy zotrvali na území Slovenska dlhšie ako zvyčajne, niektoré zase meškajú s príletom aj niekoľko týždňov. Najväčšie meškanie majú asi cíbiky chochlaté, ktoré k nám prilietavajú z juhu medzi prvými. „Cíbiky začali tiahnuť až teraz, bežne sa na našom území objavujú už vo februári. Je to teda meškanie mesiac až dva. Aj žltochvost domový sa v Trenčíne objavil len pred týždňom,“ dodal Jambor.

mk, PRAVDA

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ