Cyprus možno bude potrebovať ďalšie peniaze pre banky

ČTK | 10.04.2013 22:49
Euro, Európska únia, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Cyprus by mohol potrebovať ďalšie peniaze pre svoj bankový sektor. Vyplýva to z podkladov Európskej komisie a Európskej centrálnej banky k záchrannému programu pre Cyprus, ktorý už zahŕňa pôžičku 10 miliárd eur.

„Slabé hospodárske vyhliadky by mohli viesť k dodatočnej potrebe financií na rekapitalizáciu bánk,“ píše sa v materiáloch komisie a banky. Nemecké ministerstvo financií však podľa hovorcu vychádza z predpokladu, že úroveň zahraničnej pomoci zostane zhruba bezo zmeny.

Eurozóna požičia Cypru deväť miliárd eur a Medzinárodný menový fond (MMF) pridá jednu miliardu. Z vlastných zdrojov by si mal Cyprus zabezpečiť 13 miliárd eur, a to okrem iného aj konfiškáciou časti bankových vkladov.

Cyprus musí kvôli záchrannému úveru obmedziť svoj bankový sektor. Z dokumentov veriteľov podľa agentúry AP vyplýva, že veľkosť bankového sektora už od sprostredkovania úverov prudko klesla. Predtým vraj bola viac ako päťnásobok cyperskej ekonomiky, zatiaľ čo teraz je viac ako trojnásobok.

Agentúra Standard & Poor's zlepšila výhľad cyperského ratingu z negatívneho na stabilný. S&P očakáva, že vláda juhoeurópskej krajiny sa s medzinárodnými veriteľmi dohodne na podmienkach záchranného úveru. Schopnosť Nikózie splácať záväzky S&P hodnotí známkou CCC, ktorá sa nachádza hlboko v špekulatívnom pás­me.

Agentúra S&P očakáva, že cyperská ekonomika v rokoch 2013 až 2016 klesne zhruba o 20 percent. Predpokladaná redukcia bankového i verejného sektora podľa nej zrejme povedie k výraznému úbytku pracovných miest.

Podrobnosti k záchrannému plánu eurozóny pre Cyprus

Ministri financií eurozóny majú v piatok schváliť záchranný program pre Cyprus, ku ktorému bude ešte tento mesiac podpísaná formálna zmluva. Prvá časť pomoci má do Nikózie doraziť začiatkom mája. Nasledujúci text agentúry Reuters je výberom podrobností o záchrannom programe a jeho ekonomických predpokladoch podľa podkladov, ktoré pre zasadnutie ministrov pripravili medzinárodné veritelia.

Aké sú finančné potreby Cypru?

Celkové hrubé finančné potreby Cypru sa odhadujú na 23 miliárd eur na obdobie od druhého štvrťroka 2013 do prvého štvrťroka 2016. To zahŕňa rekapitalizáciu bankového sektora, vykúpenie strednodobých a dlhodobých dlhov, ktorým končí termín splatnosti, vrátane pôžičiek a fiškálnych potrieb. Z tejto sumy záchranný fond eurozóny poskytne deväť miliárd eur, Medzinárodný menový fond dodá miliardu eur a Cyprus si vlastnými silami obstará 13 miliárd eur.

Na čo pôjde 10 miliárd eur od veriteľov?

Suma 2,5 miliardy eur bude použitá na rekapitalizáciu toho, čo zostalo z cyperského bankového sektora po uzavretí banky Laiki a reštrukturalizácii Bank of Cyprus. Rekapitalizácia bude financovaná zo záchranného fondu eurozóny, čo je Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), prostredníctvom jeho dlhopisov, bez toho aby sa tým zvýšila finančnú hotovosť na trhu. Suma 4,1 miliardy eur pôjde na umorenie splatnách dlhopisov cyperskej vlády. Suma 3,4 miliardy eur pokryje fiškálne potreby vlády pre obdobie troch rokov.

Ako Cyprus zaistí svoj finančný príspevok?

Likvidácia banky Laiki, ktorej straty ponesú na svojich pleciach majitelia dlhopisov a nepoistení vkladatelia, vrátane tých v Bank of Cyprus, by mala vyniesť až 10,6 miliardy eur. Dane z príjmov právnických osôb stúpnu o 2,5 bodu na 12,5 percenta a zdvojnásobia sa dane z kapitálových výnosov na 30 percent. Očakávaný výnos je až 600 miliónov eur. Predaj zlatých rezerv by mal vyniesť asi 400 miliónov eur. Úprava splácania (roll-over) dlhov v držbe domácich investorov by mala zabezpečiť miliardu eur. Privatizácia má odhadom priniesť 1,4 miliardy eur. Nižšie úroky a predĺženie splatnosti 2,5 miliardy eur vypožičaných od Ruska by mali Cypru ušetriť až 100 miliónov eur.

Aká je splatnosť úveru?

Podľa návrhu záchranného fondu eurozóny budú mať pôžičky poskytnuté Cypre priemernú splatnosť 15 rokov a maximálne 20 rokov.