Kohl: Thatcherová je dôvod napätia medzi EÚ a Britániou

SITA | 11.04.2013 21:00, aktualizované: 
Kohl, Thatcherová Foto: ,
Helmut Kohl a Margaret Thatcherová
Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl označil nedávno zosnulú britskú premiérku Margaret Thatcherovú za príčinu dodnes pretrvávajúcich napätých vzťahov medzi zvyškom EÚ a Londýnom.

Kohl pre štvrtkové vydanie denníka Times uviedol, že síce si Thatcherovú váži, jej tvrdohlavý postoj zabránil hlbšej politickej integrácii v rámci únie. Kohl, ktorý stál na čele nemeckej vlády 16 rokov a považuje sa za zakladateľa modernej EÚ, ich vzájomný vzťah označil za chladný a komplikovaný. Skonštatoval však, že obdivoval jej čestnosť a lásku k slobode. Na jej stredajšom pohrebe sa však zo zdravotných dôvodov nezúčastní.

"Je to pravda – Margaret Thatcherová bola komplikovaná ako aj náš vzťah. Na rozdiel od ostatných svetových lídrov, a napriek veľkej snahe z oboch strán, Margaret a ja sme si nikdy nevybudovali dôverný a vrelý vzťah. Ona chcela Európu, no inú, akú chcela väčšina jej európskych kolegov a ja. Z nášho pohľadu tento antagonizmus charakterizuje britskú politiku smerom k Európe do dnešného dňa, " povedal 83-ročný Kohl pre Times.

Dosiaľ jediná predsedníčka britskej vlády zomrela v pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva.

Na snímke z 23. júna 1982 odpovedá britská... Foto: SITA/AP, Gerald Penny
Margaret Thatcher, británia, anglicko Na snímke z 23. júna 1982 odpovedá britská premiérka Margaret Thatcherová na otázky počas konferencie na pôde Spojených národov.

Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne. Jej pohreb je naplánovaný na stredu a očakáva sa príchod 2 000 významných osobností.

Návrh pomenovať parížsku ulicu po Thatcherovej vyvolal spor

Ľavicoví členovia parížskeho mestského zastupiteľstva odmietajú návrh svojho kolegu z pravicového Zväzu za ľudové hnutie (UMP) premenovať jednu z ulíc francúzskej metropoly po zosnulej britskej expremiérke Margaret Thatcherovej. Jérôme Dubus zo strany, ktorú do minulého roka viedol exprezident Nicolas Sarkozy, tvrdí, že návrh predloží na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva.

Mestský poslanec Ian Brossat z Ľavicového frontu však takýto nápad považuje za „bezhraničný cynizmus a vtip“. Bývalú predsedníčku britskej vlády pritom označil za „hlásateľku britského ultraliberalizmu, ktorá zanechala štátu a pracujúcej triede otrasné dedičstvo“. Lepšie by preto podľa neho pomenovať jednu z parížskych ulíc po členovi Írskej republikánskej armády (IRA) Bobbym Sandsovi, ktorý v roku 1981 zomrel na následky hladovky, čo, ako Dubus dodal, Thatcherová „umožnila“. Sands, v čase úmrtia britský poslanec, už v niektorých francúzskych mestách svoj ulicu má.