Rusi chcú naše lodenice a traktory

Branislav Toma, Pravda | 19.04.2013 12:00
Slovenské lodenice Komárno Foto:
Slovenské lodenice Komárno
"Veľký záujem zo strany ruských podnikateľov je o oživenie slovenskej lodiarenskej výroby," povedal v rozhovore pre Pravdu Alexander V. Randin, zástupca Obchodnej a priemyselnej komory Ruskej federácie na Slovensku. Východní investori potenciál vidia aj v slovenskom cestovnom ruchu.

Ruských investícií na Slovensku pribúda. V čom majú ruské firmy záujem podnikať?

Veľký záujem zo strany ruských podnikateľov je o oživenie slovenskej lodiarenskej výroby. Kým dnes lodenice v Komárne vyrobia jednu loď ročne, v najlepších časoch to bolo až dvadsať lodí za rok. Ešte dnes skoro polovica lodí plaviacich sa po ruských riekach bola vyrobená v Komárne. Investícia pre ruských podnikateľov by bola zaujímavá aj z hľadiska vytvorenia základne pre opravu týchto lodí. Napriek záujmu doterajšie rokovania skrachovali na tom, že po niekoľkých krachoch lodeníc je doslova každý žeriav vo vlastníctve inej firmy a je veľký problém kúpiť nielen logo, ale aj reálnu výrobu.

Alexander V. Randin
Alexander V. Randin Alexander V. Randin
==== Čo nejaké väčšie projekty v železničnej doprave či energetike? ====

Nebudem hovoriť o plyne, rope, elektrine, železničnej doprave či jadrovej energetike, lebo v týchto veľkých projektoch je zaangažovaný hlavne štát, a naša komora zastupuje stredných a malých ruských podnikateľov. Zo strany ruských podnikateľov je veľký záujem o turistický priemysel a podľa môjho názoru by táto krajina z tohto odvetvia raz mohla aj žiť. Samozrejme, bude treba zlepšiť hlavne služby, ale ruskí podnikatelia už dnes rokujú o investovaní do už realizovaných projektov a uvažuje sa aj o výstavbe nových hotelov.

Ktoré konkrétne firmy majú záujem investovať na Slovensku?

Skoro 90 percent ruských traktorov má slovenské motory vyrobené v Martine. Viem o záujme jedného volgogradského závodu na výrobu traktorov, ktorý by chcel obnoviť túto výrobu. Veľký problém pri investovaní je však v komplikovaných vlastníckych vzťahoch. Ak si zoberieme len takú jednoduchú kúpu pozemku, aj ten tu má reálne desať vlastníkov a na padnutie celého obchodu stačí, ak je len jeden z nich proti predaju. Zaujímavá je aj výroba zdravotníckej techniky, konkrétne zubárskych kresiel, ktoré sa kedysi vyrábali v Starej Turej. Tieto výrobky majú u nás dobré meno, a preto by ani dnes nemal byť problém s ich predajom. Tieto podniky sú však všetky skrachované a pri kúpe je opäť veľký problém v komplikovaných vlastníckych vzťahoch. Aj preto začínajú vznikať firmy zamerané na konsolidáciu týchto vzťahov a následný predaj potenciálnym investorom.

Slovenský automobilový priemysel sa v tomto roku spolieha na rast ruského automobilového trhu. Lenže Rusko viac preferuje výrobu automobilov priamo v krajine a dovozu sa bráni vysokými prirážkami. Prečo?

Po vytvorení colnej únie medzi Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom prišlo k deklarovaniu obchodnej politiky, pri ktorej spomínané štáty chránia hlavne vlastných výrobcov. Táto ochrana platí aj pre cudzích podnikateľov v prípade výroby na území Ruska. Ako ste spomínali, cieľom naozaj je presunúť výrobu zahraničných automobilových koncernov priamo k nám do Ruska. Z tohto dôvodu sa hlavne pri nových autách rapídne zvýšili dovozné prirážky. Najvyššie dovozné prirážky sú pri vozidlách do troch rokov, tiež sa určujú v závislosti od objemu motora či ekologických ukazovateľov. No a reálne sa dovozné prirážky pohybujú v rozmedzí od 48 do 58 percent z ceny vozidla. Podľa môjho názoru politika vysokých dovozných prirážok bude trvať dovtedy, kým ruský automobilový priemysel nebude dostatočne schopný konkurovať fabrikám priamo na Západe.

Majú slovenské firmy záujem investovať v Rusku?

V posledných rokoch pre klesajúci odbyt na Slovensku či západných trhoch prudko vzrastá záujem slovenských firiem o podnikanie v Rusku. Mám ponuky o pomoc pri rozbiehaní biznisu od firiem zaoberajúcich sa predajom záhradnej techniky až po traktorové motory. Záujem je dnes naozaj zo všetkých odvetví slovenskej ekonomiky.

S akými problémami sa stretávajú slovenskí podnikatelia pri príchode na ruský trh?

Už nie sú 90. roky, keď veľa firiem prišlo do Ruska a odišlo s veľkými stratami. Napriek tomu je dobré nájsť si spoľahlivého miestneho partnera s už vybudovanou pozíciou na ruskom trhu. Prednedávnom sa na mňa obrátil slovenský podnikateľ, ktorý získal veľký kontrakt na vybudovanie fabriky pre rakúsku spoločnosť v Rusku. Jeho predstava bola taká, že príde do Ruska, zaregistruje si spoločnosť, dovezie pracovnú silu zo Slovenska a začne stavať. Na celý tento proces mal mesiac času, lenže u nás v Rusku môžete považovať za úspech, ak sa vám za mesiac podarí založiť spoločnosť.

Prečo založenie stavebnej firmy trvá tak dlho?

V prvom rade musíte získať licenciu, bez ktorej nemáte oprávnenie na stavebnú činnosť. Pre veľký prílev lacnej pracovnej sily z krajín bývalého Sovietskeho zväzu je veľmi tvrdá migračná politika. Sú presné kvóty, koľko zahraničnej pracovnej sily môže podnikateľ na územie Ruska priviesť. Spomínaný slovenský podnikateľ si so sebou na stavbu fabriky mohol doviesť len topmanažment a zvyšní špecialisti museli byť priamo z Ruska. Keďže sa obrátil s vyriešením tohto problému na mňa, posunul som mu kontakty na zástupcov komory priamo v Rusku, ktorí mu našli spoľahlivých partnerov a nakoniec stihol továreň postaviť v požadovaných termínoch.

Nakoniec ale pre podnikateľov nemusí byť až také nevýhodné zamestnať ľudí priamo z Ruska, keďže tí sú väčšinou lacnejší aj v porovnaní s pracovnou silou zo Slovenska.

Dnes už toto tvrdenie neplatí tak ako pred troma, štyrmi rokmi a životná úroveň aj u nás stúpla. V Moskve či Petrohrade, má trojčlenná rodina problém slušne vyžiť, ak jej mesačný príjem nie je na úrovni dvetisíc eur a tieto peniaze sa v týchto dvoch mestách mesačne dajú zarobiť. Tiež podobne ako na Slovensku aj u nás je problém s čiernou prácou a hlavne ľudia z bývalých sovietskych krajín sú ochotní pracovať za málo peňazí.

Aká je v Rusku minimálna mzda?

Zoberiem reálnu prax, teda neoficiálne údaje a v tomto prípade je to po prepočte z rubľov na eurá okolo sto eur za mesiac. S priemernou mzdou je tiež veľký problém, lebo Rusko je veľká krajina a naozaj existujú obrovské regionálne rozdiely. V menších mestách či dedinách budete mať určite spokojných zamestnancov, ak im dáte zarobiť od päťsto do šesťsto eur mesačne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ