Židovky sa modlili pri Múre nárekov, polícia ich chránila pred ortodoxnými

ČTK | 10.05.2013 15:55
Jeruzalem, Múr nárekov, židovky Foto: ,
Židovka z hnutia Ženy Múru sa modlí pri Múre nárekov. Izraelská polícia zastavila stovky ultraortodoxných židov, ktorí chceli ženám zabrániť pomodliť sa pri Múre nárekov a čítať z Tóry, čo majú židovské ženy podľa halachy zakázané aj v synagóge.
Židovské feministky sa prvýkrát modlili pri Múre nárekov v Jeruzaleme úplne slobodne a pod ochranou polície, ktorá sa postavila na ich stranu. Zabrániť členkám skupiny s názvom Ženy Múru v ich počínaní sa snažilo asi tisíc ultraortodoxných mužov, piatich z nich policajti zadržali pre rušenie verejného poriadku. Informoval o tom šéf izraelskej polície Micky Rosenfeld.

Ženy, ktorým súdny verdikt povolil rovnaký prístup k Múru nárekov a rituál modlenia, aký majú muži, prišli na toto najposvätnejšie miesto judaizmu s modlitebnými šálmi. Ortodoxný judaizmus to však povoľuje len mužom.

Protestujúci, medzi ktorými bolo mnoho študentov náboženských škôl, ktorí poslúchli výzvy ortodoxných rabínov, sa snažili prelomiť policajné zábrany. Niektorí označovali policajtov za „nacistov“ a iní urážali modliace sa ženy. Hádzali na ne i na policajtov fľaše s vodou, vrecia s odpadkami, plastové stoličky a vajíčka. Dvaja policajti boli ľahko zranení.

Po skončení modlitieb eskortovali policajti ženy k autobusu, ktorý ich odviezol zo Starého mesta. Pred súdnym rozhodnutím o povolení ženám modliť sa pri Múre nárekov, panovalo na tomto mieste veľké napätie. Vygradovalo zatknutím niekoľkých žien, ktoré tam prišli s modlitebnými šál­mi.

Zatýkanie vyvolalo kritiku nielen medzi liberálnymi židmi v Izraeli, ale aj v Spojených štátoch. Múr nárekov je jediným pozostatkom zboreného židovského chrámu. Väčší priestor pred ním je určený pre modlitby mužom, menší a zábradlím oddelený pás pre modlitby žien. Ženy sa doteraz nesmeli vo svojej sekcii modliť v skupinách a nemohli mať modlitebné šály ani remienky, ktoré sú však v neortodoxných synagógach ženám povolené.

Rabín pre Múr nárekov začiatkom apríla vydal súhlas so zriadením tretej sekcie, v ktorej by sa spoločne modlili muži i ženy. V novej izraelskej vláde nie sú na rozdiel od tej predchádzajúcej zastúpené ortodoxné náboženské strany, preto sa očakáva, že uvoľnenie pomer pri Múre nárekov bude schválené.