Počet obetí povstania v Sýrii sa zvýšil z 80 na 94-tisíc

SITA | 14.05.2013 19:15
Sýria, masaker Foto:
Fotografia, ktorú získali svetové agentúry, zachytáva mŕtvych v obci Bajdá. V pozadí by mali byť vojaci sýrskej armády, ktorá je lojálna prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Viac ako 94-tisíc ľudí už prišlo o život v rámci vyše dvoch rokov trvajúceho povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Oznámila to v utorok exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá tak poopravila svoju pôvodnú štatistiku z nedele, keď hovorila o viac ako 80 tisícoch obetí. Nové údaje z území pod kontrolou alavitskej menšiny, ku ktorej patrí aj prezident, potvrdili oveľa vyšší počet zabitých. Nové čísla pochádzajú z oblasti na pobreží Stredozemného mora a miest ako Tartús či Ládikíja, ktoré kontrolujú vládne sily.

Organizácia v nedeľu uviedla, že takmer polovicu z pôvodného počtu 80-tisíc obetí tvoria civilisti vrátane takmer piatich tisícov detí a viac ako troch tisícov žien. Medzi mŕtvymi je aj takmer 17-tísíc povstalcov. Ďalších takmer 30-tisíc obetí však zaznamenali na strane vládnych síl.

Diplomatické úsilie o zastavenie násilia v Sýrii zlyháva, tvrdší postup voči Damasku zase blokujú v OSN Rusko a Čína. Al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory „teroristov“ a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu opustilo svoju vlasť 1,4 milióna Sýrčanov, zatiaľ čo ďalšie viac ako štyri milióny museli podľa OSN utiecť do iných častí krajiny.