Fico: Treba počkať, či je tajná správa pravdivá

TASR, SITA | 16.05.2013 17:14
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico nevie, čo má minister obrany Martin Glváč spoločné s podozrením z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v čase jeho prvej vlády. Povedal to na pôde ministerstva zahraničných vecí, kde spolu s ostatnými predstaviteľmi parlamentných strán podpísal deklaráciu o predsedníctve SR v Rade EÚ.

Žiadne trestné oznámenie ani podanie, ktoré by sa týkalo podozrení zo zneužívania verejných financií a manipulácie s verejným majetkom vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) Generálna prokuratúra (GP) SR nedostala. Tvrdí to jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

„V súvislosti s informáciami medializovanými bývalou premiérkou Ivetou Radičovou týkajúcimi sa podozrenia z nezákonných prevodov majetku Vojenskou spravodajskou službou na Generálnu prokuratúru SR nebolo podané žiadne trestné oznámenie a ani podanie,“ uviedla hovorkyňa.

Dodala, že prokurátor Generálnej prokuratúry však v inom prípade, v ktorom prebiehalo vyšetrovanie, preveroval informácie týkajúce sa Vojenského obranného spravodajstva (VOS). "Požiadal VOS o predloženie spisových materiálov, ktoré sa týkali predmetného vyšetrovania.

Predložené materiály vrátil 25. apríla 2012 VOS. Z obsahu predloženého spisového materiálu prokurátorovi nevyplývalo podozrenie zo spáchania trestného činu," povedala Tökölyová. Upozornila, že hovorí o spise, ktorý bol GP SR predložený. „K stotožneniu s materiálmi predloženými branno-bezpečnostnému výboru Národnej rady SR sa GP SR nevie vyjadriť, pretože ním nedisponuje,“ povedala. Dodala, že vyjadriť sa k identickosti by nebolo možné ani v prípade, že by medializovaným materiálom GP SR disponovala.

Podľa premiéra je vyvodzovanie politickej zodpovednosti teraz hypotetické

Fico v svojom stanovisku uviedol, že nevidí ani dôvod pre zvolanie Bezpečnostnej rady SR. „Pokiaľ sa potvrdia informácie, že je tam veľmi veľa rôznych nepravdivých informácií, poloprávd, bolo by zlé, keby sa Bezpečnostná rada zaoberala nejakým pamfletom. Ale počkajme si na potvrdenie, alebo nepotvrdenie,“ dodal premiér s tým, že médiám takáto téma prišla vhod, keďže podľa neho nie je „do čoho pichnúť“.

Premiér chce najprv počkať, či je 134-stranová správa, ktorú získal denník Sme, pravdivá, alebo nie. Otázku, či bude vyvodzovať politickú zodpovednosť v prípade, ak sa podozrenia potvrdia, považuje Fico za hypotetickú. Dokument zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa začalo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Existenciu tajnej správy potvrdili Galko, expremiérka Iveta Radičová aj exminister vnútra Daniel Lipšic. Nepotvrdili, či ide o dokument, ktorý má Sme, pretože ide o tajné informácie. Tajná správa podľa denníka tvrdí, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.