O vojenských tajných sa hovorí viac

su | 19.05.2013 16:30
Ľubomír Skuhra, Martin Glváč Foto: ,
O údajnom tunelovaní vo Vojenskej spravodajskej službe hovoril v piatok minister obrany Martin Glváč a šéf Vojenského obranného spravodajstva Ľubomír Skuhra pred poslancami príslušného parlamentného výboru.
Za posledné dva roky začali častejšie prenikať na verejnosť kauzy vojenských tajných služieb ako civilnej SIS.

V roku 2011 vyšlo najavo neoprávnené odpočúvanie novinárov, zamestnancov ministerstva obrany i desiatok ďalších ľudí Vojenským obranným spravodajstvom (VOS). Teraz je to kauza možných podozrivých prevodov majetku vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS).

Práve škandál odpočúvania za éry ministra Ľubomíra Galka mal podľa viacerých politikov podnietiť debatu o reorganizácii tajných služieb či nastavení kontroly pred neoprávneným odpočúvaním. Zatiaľ sa stala len jedna legislatívna zmena, keď došlo k zlúčeniu VOS (kontrarozviedky) a VSS (rozviedky) do Vojenského spravodajstva. Pripravuje sa tiež nový zákon o spravodajských službách.

Minister obrany Martin Glváč pri zmienke, že vojenské tajné služby sa venujú z veľkej časti len sami sebe a vlastným problémom, odpovedal, že teraz je to inak a bolo to skôr typické v rokoch 2010 až 2012. Podľa Glváča jeho predchodca kašľal na zahraničné operácie a teraz sa naštartovala spolupráca s mnohými zahraničnými partnermi.

Aký vplyv môžu mať škandály vojenských tajných na ich dôveryhodnosť? V názoroch oslovených analytikov sú isté odlišnosti. Bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš povedal, že aktuálna kauza môže aj nemusí mať vplyv na dôveryhodnosť služby. Podľa neho je rozdiel, či ide o „interný folklór“, ktorý má každá krajina, alebo či sa poskytujú informácie cudzím spravodajským službám, alebo spravodajcovia spolupracujú za peniaze.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozornil, že taký prípad, ako sa stal na Slovensku, partnerov v zahraničí vždy znepokojí. „Únik takýchto informácií zvnútra znamená pre partnerov riziko, pretože aj oni im poskytujú informácie, ktoré zdieľajú,“ vysvetlil. Škandály vojenských tajných služieb dávajú analytici do súvislosti so spôsobom, ako sú obsadzované. Podľa Mojžiša konflikty vo vojenských tajných službách sú výsledkom vzťahov bývalého a nastupujúceho vedenia a je to podfarbené aj politicky. „Žiadni iní ministri tak často ako ministri obrany spolu nebojujú. To sa premieta aj do spravodajských služieb,“ zhodnotil Mojžiš.

Milan Žitný skomentoval aktuálnu kauzu ako politickú, nie spravodajskú. Podľa neho odpočúvanie novinárov bolo tiež politickou kauzou. Za nezdravý jav považuje, keď si nový premiér vyberie šéfa spravodajskej služby a ten si privedie nových šéfov sekcií a odborov. Podľa neho to svedčí o politickom kľúči výberu ľudí. „Služby neslúžia verejnému záujmu, ale záujmu politických strán, ktoré sú pri moci. To je choré. Preto sa budú takéto škandály objavovať ďalej, kým sa problém nevyrieši,“ podotkol Žitný.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ