Glváč je pripravený tajnú správu po čase odtajniť

TASR | 29.05.2013 14:31
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč
Minister obrany Martin Glváč (Smer) je po určitom čase pripravený odtajniť uniknuté dokumenty o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010. Urobí tak však až po konzultácii so šéfom Národného bezpečnostného úradu a špeciálnym prokurátorom.

„Zatiaľ sme mali len telefonický rozhovor. Určite by som nechcel narušiť vyšetrovanie, budem sa správať v medziach zákona, aby som nespôsobil iné škody, ktoré by sa nedali napraviť,“ uistil po stredajšom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Na otázku, či nepozná motív ľudí, ktorí by chceli podľa neho kauzou škodiť, odvetil, že okrem osobného vybavovania účtov iný motív nepozná. „Niekto niekomu šliapol na podnikateľské aktivity alebo aktivity jeho rodiny,“ povedal Glváč. Konkrétnejší byť nechcel, vraj tak urobí v krátkom čase.

Minister tiež tvrdí, že riaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru sa na jeho stretnutie Georgeom Gansém v Benine stále nepýtal. „Ešte som nemal tú možnosť, snažil som sa dopátrať k tomu, čo odo mňa všetci žiadate, teda, či ide o tunelovanie alebo nie. Toto je moja prvoradá záležitosť, ale určite do konca týždňa sa s ním budem rozprávať,“ uistil.

Predseda výboru Jaroslav Baška (Smer) oznámil, že poslanci zobrali ministrovu informáciou o prípade na vedomie a požiadali ho o poskytnutie maximálnej súčinnosti orgánom činnom v trestnom konaní. Baška, ktorý v inkriminovanom čase zastával funkciu ministra obrany zopakoval, že o podozreniach z tunelovania nevedel, lebo ak by to bolo opačne, konal by.