Kaník: KDH zrejme schvaľuje politiku Smeru, keď s ním ide do koalície

TASR | 02.06.2013 12:29
Ľudovít Kaník Foto: ,
Ľudovít Kaník
KDH zrejme schvaľuje politiku Smeru, ktorá môže za rast nezamestnanosti, či zastavovanie hospodárskeho rastu. Podľa poslanca SDKÚ Ľudovíta Kaníka tomu nasvedčuje správanie KDH v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Kaník tam bude kandidovať na predsedu. Nebude mať však podporu KDH, hoci sa o ňu pokúšal. Kresťanskí demokrati si totiž namiesto koalície s SDKÚ zvolili Smer.

Kaník pripomína, že v BBSK 12 rokov vládli ľavičiari a kraj upadá. „Je to čoraz horšie,“ konštatoval s tým, že treba zásadnú zmenu. KDH si však miesto nej vybral spoluprácu so Smerom. Poslanec upozorňuje, že KDH, tak ako zvyšok opozície, na centrálnej úrovni kritizuje vládnu stranu za opatrenia, ktoré zhoršujú životnú úroveň ľudí. A to všade vrátane BBSK.

Vzhľadom na túto kritiku je podľa Kaníka nelogické, že sa v kraji KDH spája so Smerom. „Nedáva to logiku. Ako je možné tu kritizovať a napádať Smer a na krajskej úrovni s ním uzavrieť koalíciu? Veď problémy ľudí na krajskej úrovni sú tie isté, ktoré riešime tu. To nie sú ľudia žijúci na Marse,“ podotkol.

Nazdáva sa, že strana, ktorá sa so Smerom spojí v kraji, schvaľuje politiku vládnej strany aj na centrálnej úrovni. „Táto politika sa predsa prejavuje vo všetkých úrovniach,“ zdôraznil s tým, že SDKÚ je zásadne proti nej. „Ale ak si KDH myslí, že Smer robí dobrú politiku a že vďaka nej sa ľudom žije lepšie, tak je to ich rozhodnutie,“ doplnil.

Kaník je presvedčený, že v BBSK treba výraznú zmenu. „Kraj sa prepadá v nezamestnanosti, v životnej úrovni, v kvalite cestnej siete. Je to čoraz horšie. Treba postaviť kraj na nohy,“ uviedol Kaník, podľa ktorého sa ukázalo, že doterajší šéfovia kraja z prostredia ľavice zlyhali. Kaník plánuje svoju kandidatúru oznámiť oficiálne 15. júna. Prezradí aj to, kto ho podporí. Zdôrazňuje však, že sa uchádza predovšetkým o hlasy ľudí, nie z centrál politických strán.