Európska komisia obhajuje postup pri záchrane Grécka

SITA | 06.06.2013 16:19
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Európska komisia vo štvrtok odmietla vyjadrenie Medzinárodného menového fondu (MMF), že reštrukturalizácia dlhu Grécka mala nastať v čase schválenia prvého záchranného programu z roku 2010 a nemalo sa s ňou čakať až do roku 2012.

„(MMF) vo svoje správe tvrdí, že reštrukturalizácia dlhu bola želateľná už v roku 2010. Zásadne s tým nesúhlasíme,“ uviedol na brífingu v Bruseli hovorca EK Simon O'Connor.

V čase prepuknutia dlhových problémov Grécka sa inštitúcie EÚ nachádzali na nezmapovanom území a eurozóna nemala k dispozícii dostatočné nástroje na zvládnutie krízy. Skorá reštrukturalizácia dlhu by preto mala „zničujúce následky“, zdôraznil hovorca. Európska komisia sa ako výkonný orgán EÚ spolu s MMF a Európskou centrálnou bankou (ECB) podieľa na financovaní záchranných programov pre Grécko, Portugalsko, Írsko a Cyprus.

MMF v stredu konštatoval, že záchranný program pre Grécko v objeme 240 mld. eur sprevádzali „vážne pochybenia“, ktoré zhoršili ekonomickú situáciu krajiny. Grécko sa po schválení medzinárodnej finančnej pomoci síce udržalo v eurozóne a zredukovalo časť dlhu, nepodarilo sa mu ale obnoviť dôveru trhov a jeho ekonomika upadla do jednej z najhorších recesií v mierovom období. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v rokoch 2008 až 2012 klesol o 22 %.